ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

High Hopes



"Give me Help, give me Strength 
Give a soul a Night of fearless sleep 
Give me love, give me peace 
Don't you know these days you pay for everything 
Got high hopes"




Nakon napunjenih 36 godina, shvatio sam kako je najvažnije da imaš prave prijatelje. Nije važan broj, važno je da ih imaš i da su tu. Sve ostalo se plaća. I kao što gornji stih kaže, daju mi ljubav i mir i snagu. I to je najvažnije. I samo se možeš nadati da to nećeš iznevjeriti.



I zato, kad voliš svoje prijatelje, onda ih  skupiš sve zajedno i pokloniš im ultra-mega-giga-fenomenalnu tortu za svoj rođendan. E pa to se upravo dogodilo sinoć....Iako mi je rođendan bio prije tjedan dana, nekakva gripa me srušila u krevet pa nije bilo nikakvog tuluma. Zato je ovaj vikend bio savršen za to. Cuga je nabavljena, THE Torta je napravljena, baterija na fotiću napunjena a kartice ispražnjene...

Iako nisu svi bili prisutni (kako ljudi iz Zagreba, tako i ljudi koje poznam samo preko Instagrama i fejsa)  ovaj post kao i tortu posvećujem svojim prijateljima a posebno svojoj boljoj polovici bez koje, budimo realni, ove torte ne bi ni bilo.

Dragec The Dragon Red Velvet Cake
(originalni recept je posuđen odavde)




Za biskvit:
250g maslaca, zgrijanog na sobnu temperaturu
660g šećera
6 jaja
30ml prehrambene crvene boje
3 jušne žlice kakaa
375g oštrog brašna
250ml mlaćenice (buttermilk)
1 čajna žlićica ekstrakta vanilije
1/2 čajne žličice soli
1 čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica bijelog octa

Za kremu:
500g svježeg sira (što kremastiji to bolji)
375g bijele čokolade
250g maslaca, zgrijanog na sobnu temperaturu.
Za kremu od maslaca:
250g maslaca na sobnoj temperaturi
400g šećera u prahu
6 jušne žlice mlijeka
1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Za fondant:
900g šećera u prahu
100g fruktoze
20ml hladne vode (za fruktozu)
1 paketić želatine u prahu
50ml vode za želatinu
1 žlica glicerina

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 170°C i namastite i pobrašnite kalupe za pečenje. Ja sam koristio dva kalupa i to 15cm i 25cm.
U zdjeli dobro mikserom izmješajte maslac i šećer. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mješajući poslije svakog ulivenog. Pomiješajte kakao i crvenu boju te dodajte u smjesu.
Nakon toga naizmjence dodajte mlaćenicu i brašno i na kraju ekstrakt vanilije.
Pomiješajte sodu bikarbonu i ocat te dodajte u smjesu i odmah miješajte ali pripazite da ne izmješate previše, tj. neka ostane kremasto.









Ulijte smjesu u kalube i pecite 25 min. Nakon toga pustite da se ohladi.
Dok se tijesto hladi, napravite kremu i to tako da na pari otopite bijelu čokoladu i pustite par minuta da se lagano ohladi. Dok se čokolada hladi, mikserom istucite sir da postane kremast te postupno dodajte čokoladu i omekšali maslac.
Izrežite biskvit na tri dijela i namažite kremu između svakog dijela i ostavite tortu na par sati u frižideru da se dobro ohladi i stisne.
Za oblaganje torte fondantom ćete trebati prvo napraviti jednostavnu kremu od maslaca (buttercream).

Buttercream:
Mikserom sjedinite šećer u prahu i maslac i dodajte mlijeko i vaniliju.
Kremu ravnomjerno i  nanesite na tortu i dobro zagladite.

Fondant:




U veliku zdjelu stavite 600g prosijanog šećera, pomiješajte želatinu i 50ml hladne vode te ostavite da nabubri. U lončiću na laganoj vatri otopite fruktozu i 20ml vode dok ne dobijete sirup. U sirup dodati želatinu i miješajte dok se želatina skroz ne otopi (ne smije zakipjeti!). Maknite sa vatre i u sirup dodajte 1 žlicu glicerina te dobro promiješajte. Ulijte sirup u zdjelu sa šećerom i miješajte te postupno dodajte ostatak šećera dok ne dobijete dovoljno elsatičnu ali ne previše ljepljivu smjesu koju zatim prebacite na radnu površinu.
Za boje i toniranje je Nicky koristila jestive boje.



Dakle, tortu sam ispekao ja ali je za konačni look cijele torte apsolutno zaslužna moja bolja polovica tako da ćete za sva pitanja vezana uz Drageca The Dragona morati kontaktirati NickyBlack :-)








That's it.
Još jednom, my friends are the best i nadam se da vam je torta bila dobra :-)
Uživajte.

S.


22 komentara:

  1. bravo za nicky, nova zvijezda slastičarstva je rođena ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sa malim zakašnjenjem ti zahvaljujem i da.Nicky će ići za slastičara ;-)

      Izbriši
  2. fala vama na pozivu, super druzenju, svaka cast na torti jos jednom, bila je odlicna izgledom i okusom.. njam :) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. eto sad si probala i red velvet i drago mi je kaj ti se sviđa :-)

      Izbriši
  3. Još jednom - sve najbolje za rodjendan i čestitke Nicky i tebi na torti! Recept neću niti gledati jer nema nikakvog smisla :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan rođoš!
    Slažem se, najbitniji su pravi ljudi. :)

    A torta je....uffff! :O :slin:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. haha, je, torta je bila izvrsna.začudo mi je uspjela ;-)

      Izbriši
  5. Sretan ti rođendan!
    Divna torta, super druženje i sjajna glazba <3
    Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretan rođendan!
    Dragec zgleda fenomenalno :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :-)
      I Nicky kaze hvala i drago joj je kaj ti se sviđa :-)

      Izbriši
  7. :)
    Rođendan sam ti čestitala, želje zaželila, a sad je na redu Nicky - fenomenalna si!!! Svaka čast na profi torti. Onak, od srca to kažem :)
    Saša, izgleda jako fino, drago mi je da ti je uspjela želja za red velvet tortom :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja kasnim sa odgovorom malo :D Hvala ti od srca <3

      Izbriši
    2. bas sam bzvz sto ti nisam ranije odgovorio :-( sori!
      je,torta je uspjela i svima je bila fina. Sljedeća će biti još i bolja ;-)

      Izbriši
  8. Sa dobrim zakasnjenjem saljem cestitke :)
    Sale, ves sam iskazala divljenje i odusevljena sam kakv ste vas dvoje dobar dvojac! Divni, divni ljudi!
    Tortica nije samo vizuelno fantasticna, mnogo mi se svidja kombinacija!
    Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odgovori
    1. hvala ti!
      ipak je najzaslužnija Nicky sa svojim vještooblikovajućim prstima. I just baked the damn thing ;-)

      Izbriši