Ovo bude zvučalo čudno, al nikad nisam jeo leću. Ni heljdu. Ni proso. Moji doma nikad nisu bili zainteresirani za takve stvari, nego su se držali stalno istih jela i njihovih varijacija. Zato me puklo ovih dana da ću probati sve te, "perverzije", kak ih ja zovem.
I sve si mislim kaj da napravim a zapravo nemam pojma o nijednoj od tih namirnica. I guglam ja, guglam i i lagano me sve više i više sram. Kakva neznalica. Ha. Pa sve to mi izgleda nekak, da prostiš, fino. Božemesačuvaj.
A danas mi je slobodan dan. I imam nekaj para. I baš bi mogao nekaj skuhat i fotkat. Niš, spremam se, oblačim tenisice i pravac dućan. Odmah s vrata napikavam se na policu sa žitaricama i bez razmišljanja uzimam zelenu leću. Kud puklo da puklo. Pa malo mrkve, celera, krumpira...već vidim da bu nekaj od toga i bilo. Hm. Al nekak mi je to... tanko. Mesožder je mesožder. Niš, moralo bu biti mesa. Krmenadle? Neee baš. Rebrica? A i nisu baš nekaj. Kobase? Vidi, vidi, baš su i na akciji. Prodano.
Dođem doma i bacam se na posao. Prvo raspremam stol, vadim sve iz ladica i ormarića, rastežem stativ. Paničarim. Pretpostavljam da se tak ponašaju žene prije izlaska: "pa ja nemam nikakav aksesori za fotkanje!!! Svih 3648374637 stvari su bezveze" . Okej, ipak sam našao nešto prikladno.
Palim jubito. Nema kod mene kuhanja bez muzike. Neki pjevaju pod tušem, neki u autu a ja u kuhinji. Pjevam kad sam sretan. Pjevam kad kuham. Pjevam kad fotkam. Provjereno. Pitajte mi bolju polovicu. Ozbiljno.
Dakle, recept je izguglan sa coolinarike
Lećasti čušpajz za zvanje proljeća
(za dvije osobe jer su male porcije za papke)
300 g zelene leće
2 veće mrkve
2 korijena peršina
3 srednja krumpira
1 srednji luk
maslinovo ulje
lovorov list po želji
sol,papar
1 par kobasica tipa narodne ili kranjske
Leću očistite od trulih ili nezrelih zrna, isperite i stavite kuhati. Kad voda zavrije, kuhajte 20tak minuta.
Mrkvu izrežite na kolutove, a korijen peršina i krumpir na kockice.
U drugoj posudi podinstajte sitno narezani luk na maslinovom ulju i kad se zazlati pomiješajte sa povrćem i sve to ubacite u zdjelu sa lećom pa kuhajte još 20-25 minuta ili dok krumpir i mrkva ne budu mekani.
5-10 minuta prije kraja ubacite lovorov list i kobasice, prethodno narezane na kolutove
I da ne dužim, čušpajz je ispao baš dobro i baš mi je to trebalo jer proljeće nikak da dođe pa se moram grijati ovakvim sredstvima.
I da. I pesica je dobila malo kobasice pa je zadovoljno zadrijemala.
Uživajte.
S.
Dobar,dobar je! Mogao bi iz kobasa bez problema;)
OdgovoriIzbrišiBaš se nasmejah, a Smitse što vooolim. Savršeni za kuvaniju! Odo da ih pustim!
Fotke su superica!
aaah volem Smitse.Mozda jer je cika Morrissey lud pa ga razumijem ;-)
Izbrišii kobase su dale onaj pravi šmek.Bez njih ne bi to bilo to za moj mesožderski ukus.Jos da su bile neke domace...uh uh!
Drago mi je da ti se svidjaju fotke.Cak sam o ja zadovoljan s njima :-)
odlican corbuljak! ja zelenu lecu bas bas volim.. cesto radim split pea (bez mesa) i to posrcem samo tako! =)
OdgovoriIzbrišislicke su super!
sad kad je zelena savladana,treba probati i smedju i sve ostale.
Izbrišivis,sad sam naucio nesto novo.split pea... :-)
hvala :-)
Bome nismo ni mi doma baš jeli svakakva čuda od žitarica, moram priznat. Proso sam počela jest tek zadnjih par godina i to naviše u slatkoj varijanti, leću samo kao neku juhicu, al ajde heljdu volim.
OdgovoriIzbrišiMeni ti je sve s kobasicom fino :D Taj šmek, odmah mi je sve bolje :D Eto, takav obrok uvijek volim pojest i baš je dobro da si ga spremio.
Uz dobru muziku, naravno. Ja Smithse volim, al moj dečko ih obožava. Pa eto, spremit ću mu jednom tvoju leću :)
Baš mi je drago da ti se sviđa čušpajz.Jednostavan je za napraviti i iznenadio sam se koliko mi je odgovarao okus i tekstura leće.Samo leća,kao i sve grahorice,ima neke nuspojave ;-)
IzbrišiA Smitsi...<3
Bogami si ti sve lepo odradio... klopa super, fotkice prelepe,... ma svaka čast na svemu ;)
OdgovoriIzbrišihvala ti.bit će još toga.tek sam sad otkrio čari zelenjave :-)
IzbrišiOdlična klopa, Super propovi. vidiš da si ipak imao šta da obučeš. :) A izbor muzike, ooodličan. :)
OdgovoriIzbrišiHvala.Thank you very many :-)
Izbrišibaš te je zabavno čitati,
OdgovoriIzbrišii kod nas je novost u kuhinji leća ali i novo otkrivena ljubav
najčešće ju spremam prema ovom receptu http://smittenkitchen.com/blog/2013/01/lentil-soup-with-sausage-chard-and-garlic/
bookmarkirao sam si ovaj link i slijedeći put idem na isprobavanje toga :-)
IzbrišiOvakvo jelo sa lećom znam dosta često raditi, naravno, samo za sebe jer moji nisu neki veliki ljubitelji leće, dok ja obožavam sve vrste grahorica (osim graha). Heljdu nisam nikad probao, sve do prošle godine i skroz sam oduševljen okusom. :)
OdgovoriIzbrišiSlike su fantastične, a lončić i psić su genijalni :)
Kao što sam napisao gore,tek sad otkrivam sve te,pomalo zaboravljene namirnice.Trebat ću naći recepte za sve pa onda slijedi isprobavanje.
IzbrišiKaj se tiče lončića,bio je to best buy na Hreliću (buvljak)u Zagrebu jer sam za par kuna dobio set od 4 lončića sa poklopcem i nosačem.Hrelić rulez!
Pesica zahvaljuje na komplimentu mahanjem repa :-)
:))) a jesam se nasmijala kad si napisao da nemaš nikakav aksesori za snimanje...tak bome tak i ja...uvijek me panika uhvati kad idem fotkat hranu pa sa scenom nisam zadovoljna...pa mi još u ovo zimsko vrijeme sve pomuti malo svijetla preko dana...ma ludo skroz...:)))... i naravno ništa bez pjevanja, ja čim u kuhinju zakoračim i primim se lonaca, podebljam glazbu.... tak da te potpuno razumijem...;))... slikice su odlične...a bome je i čušpajz skroz apetitlih...;))
OdgovoriIzbriši...niti moji nisu spremali leću,heljdu,proso, amaranth...itd...to me je zato sve dočekalo kad sam počela sama uživati u svojoj kuhinjskoj priči... ;))
...divan blog...pratimo se...lijep pozdrav... ;))
hvala ti :-))
Izbrišimislim da dosta nas foodiea kombinira muziku i kuhanje.nekako je to najopustenija kombinacija za kuhanje.
Oooo, super je ovo čorbica, i sa, a što se mene tiče, može i bez kobasice :) Slatko sam se nasmijala zbog "prop" dileme, a ispalo je odlično, fotkice oduševljavaju, lončić je divan! Izbor muzike čista desetka!:)
OdgovoriIzbrišihvala ti :-)
Izbrišiupravo otkrih tvoj blog - super je!
OdgovoriIzbrišisad kad si počeo otkrivati čari čudnih namirnica, preporučam crnu leću beluga (bio&bio dućan) - ona se kod kuhanja ne raspadne pa je diiivna za salate, mljaccc
hvala ti na savjetu.morat cu to potraziti :-)
IzbrišiWhat a cute dog! I love lentils. I'm so glad you tried lentils for the first time. Hope you liked them!
OdgovoriIzbrišiAlso, thanks for participating in this month's DMBLGiT contest!