Prošla godina je je završavala loše ali je zato ova počela sjajno.Proveo sam ju sa divnim ljudima i na omiljenom mjestu:u kuhinji.
Još su se neke stvari poklopile i zahvaljujući prijateljima se konačno selim u novi početak.
Ja obično ne slavim svoj rođendan.Nije mi to velika navika a i nikad nisam pri lovi da organiziram neki veliki tulum.Ali ove godine je nešto drukčije.Ove godine rekoh sebi, "pa kvragu,zašto ne bi napravio neku večeru i kolač za sebe?"
Ovaj post,zato,posvećujem svojoj dragoj i nekim dragim ljudima koji su mi mi pomogli da vidim zrake svjetlosti u ovom mračnom vremenu.
Hvala Nicky,hvala Ines i hvala Hale :-*
Dakle,danas ćete dobiti pravi rođendanski ručak i rođendansku tortu.
Na tortu sam si posebno ponosan,budući da mi je to prva torta koju sam napravio u životu,pa počinjem s njom.
Izvorni recept sam našao na rudolphsbakery pa sam ga preveo uz pomoć gugla i puno mozganja :-)
Torta se u originalu zove Chocoladetaart van Marc de Hond i finiš torte izgleda malo drukčije nego moja.
115 g badema
130 g šećera
150 g jaja
100 g bjelanjka
20 g maslaca
25 g brašna
Zagrijte pećnicu na 220 ° C.
Istući bjelanjak sa pola šećera dok ne bude čvrsto. (dodavati polako šećer dok se miksaju bjelanjci)
Pomiješati jaja i pola šećera. Dodati rastopljeni maslac. Dodati brašno i samljevene bademe.
Smjesu umiješati lagano u bjelanjke.
Ulijte smjesu u kalup. Peći oko 10-12 minuta do zlatne boje.
Biskvit okrenuti nakon pečenja naopako i ukloniti papir za pečenje. Pustiti da se ohladi.
Izrezati 1 veliki krug i 2 nešto manja kruga.
1,5 listića želatine
1 mahuna vanilije
250 g vrhnja za šlag
20 g šećera
Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Prepoloviti mahunu vanilije po dužini i sastrugati srž.
Vrhnje, sjemenke vanilije, mahunu vanilije i šećer stavite kuhati.
Uklonite mahunu vanilije iz mlijeka.
Istisnuti želatinu i otopiti ga u smjesi.
Prelijte smjesu u okrugle kalupe (približno 12 cm) i zamrznite.
ČOKOLADNI MOUSSE
125 g vode
125 g šećera
250 g tamne čokolade
900 g vrhnja za šlag
150 g žumanjka
6 listića želatine
Prokuhati vodu i šećer dok se ne dobijee sirup. (Pustiti da vrije 2 min dok ne postane gust i pjenušav)
Umutiti žumanjke pjenasto te sipati vrući sirup šećera na njega dok miksate na najjače. Treba postati pjenasto.(pri tome pazite da ulijevate ravnomjernim tempom i ne po metlicama miksera).
Rastopiti čokoladu na pari,pa uliti čokoladu u smjesu od žumanjaka i dobro promiješajti (po mogućnosti sa silikonskom špatulom).
Namočiti želatinu u hladnu vodu i otopiti ju pa
stopiti smjesu od žutanjaka i čokolade, sa želatinom (miješati špatulom) i u sve to umiješati vrhnje za šlag.
280 g vode
360 g Šećer
260 g vrhnja za šlag
120 g kakao praha
6 lišće želatine
Zakuhajti vodu, slatko vrhnje i šećer. Kad malo provre (ali paziti da ne iskipi) dodati i kakao u prahu. Jako dobro miješati da ne zagori. Kada zakipi kuhati (oko 10 minuta) dok se žele ne zgusne.
Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Maknuti posudu sa vatre, iscijediti želatinu i otopiti ju u sirupu.
TORTA:
Nauljiti kalup. Postavite veći biskvit na dno.
Stavite mousse.
Stavite manji biskvit i smrznutu Panna Cotta-u.
Stavite mousse.
Stavite biskvit.
Izravnajte kolač i stavite ga u zamrzivač preko noći.
Izvadite tortu iz ringa i stavite ju na stalak. Zagrijte kakao žele na oko 40 ° C te ga prelijte preko smrznute torte.
Neka se torta otopi, a dokle ju ukrasite.Ja sam ju ukrasio sa ribanom čokoladom i šarenim šećernim "mravcima".
Coq au vin na Monikin način sa domaćim njokima (s time da sam ja kuhao za 7 osoba pa je samim time uvećana i količina sastojaka dok neke sastojke - svježi ružmarin i svježi timijan nisam imao pa sam iskoristio samo sušene)
16 komada piletine (batak, zabatak, file)
malo soli i papra, prema ukusu
6 žlice brašna
150g pancete,narezane na ploškice
500g šampinjona, izrezanih na četvrtine
4 srednje glavice luka, sitno sjeckane
3 režnja češnjaka, sitno sjeckana
bočica konjaka
4 srednje mrkve, narezane na kolutiće
4 žlice koncentrata paradajza (rajčice)
500ml crnog vina
500 ml pilećeg temeljca (ja sam koristio kocku za juhu)
3 lovorova lista
prstohvat sušenog timijana
2-3 grančice svježeg ružmarina
malo svježeg timijana
malo svježeg peršina
Postupak
U metalnoj tavi sam zagrijao maslinovo ulje i u njega dodao pancetu te pržio dok nije postala super hrskava,nakon čega sam ju izvadio i ostavio na papirnatom ručniku da se masnoća ocijedi.
Piletinu sam lagano začinio solju i biberom i uvaljao u brašno.U tavu sam nakon toga dodao šampinjone i pržio ih na ulju i maščobi od pancete dok nisu dobili finu smeđu boju.Nakon što su oni bili gotovi,izvadio sam ih iz tave u zdjelicu i stavio piletinu te ju pržio dok nije postala fina i hrskava.
Pustio sam da zakuha i lagano krčkao 10tak minuta prije nego sam sve to ulio u keramičku zdjelu i stavio u pećnicu koju sam prethodno zagrijao.Sve se to peklo oko sat vremena na 180°C.Povremeno sam promiješao pa sma cca.15 min prije kraja unutra ubacio šampinjone.Kad je bilo gotovo,posipao sam sa sušenim peršinom.
2 kg krumpira
30dkg oštrog brašna
malo soli
Oguljeni krumpir sam skuhao i slanoj vodi te napravio pire u što sam dodao brašno i zamijesio dok tekstura nije postala kao tijesto.Nakon toga sam ih izvaljao u cilindre i na pobrašnjenoj podlozi izvaljao u cilindre pa izrezao u komadiće veličine cca. 3-4 cm.
Zakuhao sam vodu i stavio njoke u nju.Nakon par minuta su isplivale na površinu i bilo im je potrebno još samo 1-2 minute kuhanja dok nisu bili gotovi.
I opet,hvala mojoj dragoj što mi je pomagala sa savjetima prilikom pravljenja torte i što je fotkala,kako mene,tako i stvari koje nisam mogao sam fotkati.
Nadam se da ću novi post pisati u novom stanu,sa osmjehom od uha do uha.
A do tada uživajte.
S.
sve izgleda jako fino, bravo :)
OdgovoriIzbrišibila je to naporna borba al je bilo super raditi sve to i bilo je fino.tnx :-)
IzbrišiSretan rođendan! Odličan menu!
OdgovoriIzbrišitnx :-) od sad cu uvijek raditi menije za rodjendan :-)
Izbrišisretan rođendan :) super ti je torta :)
OdgovoriIzbrišiteeeeenk juuuu :-)
IzbrišiTorta izgleda vrhunski, pogotovo presek! :)
OdgovoriIzbrišiSrecan rodjendan!!!
hvala :-)
IzbrišiJoš jednom sretan rođendan srculence moje! Neka ti novčanik bude pun, kako bi sebe i nas uveseljavao ovim predivnim postovima!: * <3
OdgovoriIzbrišihvala ribo :-*
IzbrišiKao prvo, Sretan rođendan, i sve najbolje u Novoj godini!!
OdgovoriIzbrišiNe znam šta mi se dopada više, torta ili piletina s njokima, samo znam da sam sad gladna ;) Fantastične su mi fotografije, posebno presjek torte i pripreme njoka!
hvala hvala :-)
Izbrišimeni je osobno torta bila bolja od slanog.cokolada je cokolada ;-)