nedjelja, 14. listopada 2012.

Panna cotta con mandarino marmellata

For English,scroll to the bottom.


"Jednostavni i svježi sastojci, malo ljubavi i iskrenost.To je talijanska kuhinja!"
                                                                                                              Giorgio Locatelli

Pozdrav svima, dugo me nije bilo.Skoro mjesec dana. Malo me uhvatila ona poznata kriza nakon povratka sa godišnjeg odmora; svima nam dobro poznati "umor" i lagani pad volje.A godišnji je tako lijepo protekao u kuhanju i fotkanju a bio sam i kod prijatelja u Osijeku ali o tome u nekom drugom postu.

Kroz ove slike i slova ispričat ću Vam pravu pravcatu ljubavnu priču. "Kakvu sad ljubavnu priču,ovo je mjesto za hranu" sigurno si mislite? E pa,moja ljubavna priča je o talijanskoj kuhinji.
Prije,sad već dosta godina, počeo sam intenzivno pratiti jedan kulinarski tv program i na njemu otkrio mnogo sjajnih kuhara.Između ostalih i njega, Giorgia Locatellia koji mi je u svojim emisijama otkrio pravu istinu o talijanskoj kuhinji.Naravno, volio sam paste, gelate i pizze od prije i glupavo mislio kako se talijanska kuhinja zapravo svodi na samo to.Sve dok gledajući Giorgia nisam otkrio stotine nijansi i finesa; od fagiolomangia  iz Toskane, preko janjetine i gljiva Sardinije do salama iz Emilie Romagne. To je bilo to. Bio sam uhvaćen i preobraćen.
Naravno, kroz godine sam skupio podosta dobrih recepata i kupio hrpu talijanskih kuharica (knjiga,ne osoba ;-) ) ali jedno je ostalo i urezalo mi se u pamćenje. Rečenice koje sam čuo na tv-u tih,sada već, maglovitih dana: "Jednostavni i svježi sastojci, malo ljubavi i iskrenost.To je talijanska kuhinja!"


Panna cotta doslovno znači kuhano vrhnje i je jedno od tih jela koje utjelovljuju duh Italije i talijanski način razmišljanja.Ispod strasne i burne površine slatkog voća leži jednostavna i iskrena krema. Baš kao i sami Talijani.Smatra se kako je nastala u regiji Piedmonte,koja je poznata po svojem mlijeku i vrhnju ali se s vremenom proširila po cijeloj Italiji.Obično se jede sa domaćim voćnim sirupima i svježim voćem te karamelom.


Iako postoji puno načina na koji se sprema,ja sam koristio slijedeći način i za njega mi je bilo  potrebno
-   500 ml slatkog vrhnja
-  1 vrećica želatine u prahu
-  2 čajne žličice ekstrakta vanilije
-  2 žličice šećera u prahu.   
-  1 dcl hladnog mlijeka (4 jušne žlice)

Za početak sam u posudicu ulio 4 jušne žlice mlijeka i usuo vrećicu želatine te dobro promiješao.Vrhnje sam pomiješao sa ekstraktom vanilije i štaubom i pustio da zakuha.Nakon što je vrhnje zakuhalo, pustio sam da se kuha 15 min na slaboj vatri te ga nakon toga maknuo i u njega ulio smjesu želatine i mlijeka i dobro promiješao da se skroz rastopi.
Nakon što se želatina otopila ,ulio sam gotovu kremu u prethodno namočene zdjelice i pustio da se ohlade prvo na sobnoj temperaturi a nakon toga i u frižideru i to cca. 4-5 sati.

S obzirom da je panna cotta sama za sebe prilično neutralna poslužuje se sa voćnim sirupima.Iskoristio sam trenutnu sezonu mandarina i zamislio preljev od istih.No greška u koracima je dovela do toga da sam zapravo dobio džem od mandarina pa sad mogu reći da sam i to apsolvirao :-)
Ogulio sam oko 1 kg mandarina, i očistio od gorkih bijelih dijelova i unutrašnje kože.Napravio sam sirup od 100 ml vode i 5 dkg šećera i nakon što je prokuhao,dodao sam mandarine.Tu sam, priznajem, napravio grešku jer sam ulio i meso i sok mandarina zajedno i sve u svemu dobio prevodenastu smjesu.Dakle,preporučam da se napravi sirup od soka madarine i šećera te da se u to onda doda samo oguljeno meso mandarina.
Zbog prethodno spomenute greške, morao sam dodati 2 žličice džemfixa i pustiti da dobro ukuha.
Rezultat,zapravo, i nije bio loš.Dapače.Dobio sam nešto nalik na džem što je ipak poslužilo svrsi.

Nadam se da vam se sviđa moja panna cotta sa mandarinama.
Hvala i mojoj boljoj polovici Nicky a.k.a. Imagination by NickyBlack koja mi je pomogla sa nekim tehničkim stvarima kod samog kuhanja i služila kao dosvjetljivač kod fotkanja.Njenim riječima "rekli su mi da mogu biti sve što poželim,pa sam postala dosvjetljivač"  vas pozdravljam do slijedećeg posta i
uživajte!

S.  






Simple and fresh ingredients, a little bit of love and honesty.That's Italian cuisine!"

                                                                                                              Giorgio Locatelli

Hello everyone, It's been a while since the last time I was here.Almost a whole month. I caught a well known crisis after returning from vacation; well known to us all as "fatigue" and a slight drop in the enthusiasm.And my vacation was great; I've spend it cooking and photographing and made a short trip to my friends in Osijek as well, but more on that in some other and later post.

Through these pictures and letters I'll tell you a genuine love story. "Why is he talking about a love story now,when this is the place for food" you must think?
Well, my love story is about the Italian cuisine.

Many years ago, I began to intensively watch certain culinary TV program and found a great deal of great chefs on it.Amongst them was he-Giorgio Locatelli, who revealed the truth about the Italian cuisine in his show to me. Offcourse, I loved pasta's, pizza's and gelato's and foolishly thought that the Italian cuisine really boils down to just that.It was while watching Giorgio's show that I discovered hundreds of different shades and finesse,from "fagiolomangia" of Tuscany,lamb and mushrooms of Sardinia to salami and meats from Emilia Romagna. That was it. I was captured and converted.

Of course, over the years I've gathered quite a few good recipes and a bunch of Italian cookbooks
but one thing got stuck in my memory. Sentences that I heard on TV these, now, foggy day's:
"Simple and fresh ingredients, a little bit of love and honesty.That's Italian cuisine!"


Panna cotta literally means cooked cream, and is one of those dishes that embody the spirit of Italy and the Italian way of thinking.
Beneath the surface of a turbulent and passionate sweet fruit lies a simple and sincere cream. Just like the Italians themselves.
It's considered that Panna Cotta originated in the region of Piedmonte,
which is known for its milk's and cream's but eventually spread throughout Italy.It's usually served with homemade fruit syrup, fresh fruit or caramel toppings.

Although there are many ways and recipe's used, I've used the following recipe which is considered the one most commonly used:

- 500 ml cream

- 1 sachet gelatine powder

- 2 teaspoons vanilla extract

- 2 teaspoon powdered sugar.

- 1 dl of cold milk (4 tablespoons)

For starters, I've mixed 4 tbsp of milk with gelatine powder and stirred it well together.Then I mixed the cream with powder sugar and vanilla extract and cooked it to boiling point on low heat.
Once the cream boiled, I let it cook for 15 minutes on low heat.After that I moved it from the heat and poured the milk/gelatine mixture in and then stirred it until it completely dissolved.

Once the gelatin mixture melted, I poured the finished cream into bowls previously soaked and let it cool first at room temperature and after that in the refrigerator for approx. 4-5 hours.

Given that the Panna Cotta itself is quite neutral, it has to be served with fruit and syrups.So I used current season of Tangerines to my advantage and imagined a dressing made of them.
I've made an error in the steps of making the dressing so I ended up with a tangerine jam and now I can say that I've mastered it too :-)

I peeled about 1 kg of Tangerines, removed the bitter white parts and inner skin. In the next step I made a syrup from 100 ml of water and 5 grams of caster sugar, and the I added cleaned Tangerines.
I admit, I made a mistake here, because I had put the Tangerine meat and Tangerine juice together and all in all got too watery mixture.
So, I recommend that you make syrup out of Tangerine juice and sugar, and then add the meat of Tangerines.

Due to the error mentioned above, I had to add 2 teaspoons of "jamfix powder" (for making jams) and let it cook it well.

The result, in fact, was not so bad.I ended up with something like a jam which still served a purpose well.

I hope you like my Panna Cotta with Tangerines.

I also have to thank my better half Nicky a.k.a. imagination by NickyBlack who helped me with some technical issues with the cooking and served as a Light Bouncer during photographing.
In her words, "they told me I could be anything I want, so I became a Light Bouncer", I'm saying Bye to You all until my next post.

Enjoy!

S.


 


Broj komentara: 16:

  1. njam, izgleda primamljivo.. a slike su odlicne :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično! Pohvale kuharu, fotografu i osvjetljivačici ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti.
      bez dosvjetljivacice fotke nebi bile tak dobre :-)

      Izbriši
  3. kak ja tebe i nju volim, pa to nije normalno! <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako dobro izgleda!! Fotke su strava!
    Obožavam pana kotu, nisam nikad probala ovu varijantu sa mandarinama. Baš dobro zvuči.
    A italijanska kuhinja je i moja veeeeeelika ljubav i presretna sam što sam je baš tamo i otkrila:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ova verzija sa mandarinama je djelo mog ludog uma tj,iskorostio sam sto sam imao doma bez nekog velikog premisljanja.
      A ja bi mogao zivjeti samo na talijanskoj kuhinji koliko finih stvari ima :-)

      Izbriši
  5. Panna Cottu baš volim, a sa sirupom od mandarina mora biti fantazija... Fotografije su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divne slike a i panna cotta. :) Nasmejao me komentar tvoje bolje polovine. :) Moj dosvetljivac u poslednje vreme pokazuje znake pobune, hoce da bude fotograf. :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa zasto ne.u dvoje su uvijek bolje ideje i izvedba.doduse s vremenom to moze postati i opasno ;-)
      al hvala ti.i dosvjetljivac zahvaljuje :-)

      Izbriši
  7. Świetny blog;)
    http://beforeveryoungbaby.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  8. Zanimljivo jelo, slike su baš privlačne, jedan pravi lagani ljetni desert. recepti njoki

    OdgovoriIzbriši