nedjelja, 10. travnja 2016.

Swim until you can't see land / Megadobar proljetni tart


Većini ljudi u trideset-i-nekoj (bliže četrdesetima) ne pada na pamet ostaviti relativno siguran posao i kompletno promijeniti karijeru ako baš ne moraju. No ja sam prirodno blesav pa sam napravio upravo to. Otišao sam s posla kojeg nisam volio i koji me činio mrzovoljnim s*ronjom i upustio se u ono što mi je bio gušt.
Jednog sunčanog dana otišao sam sa isprintanim životopisom (cijela jedna stranica.jedva) u mjesto gdje sam volio jesti sa stavom "nemam iskustva ali imam volju i želju učiti!" i pitao da li trebaju kuhara
Uslijedila je proba i nakon tjedan-dva sam dobio prvi ugovor. Woooooow! Ne mogu vam opisati taj osjećaj ponosa. Cijelo prošlo ljeto sam radio naporno ko crnac, znojio se kraj grilla na 60-70 °C; bezbroj puta sam se opekao i porezao; upoznao neke divne (i neke ne tako divne) ljude, učio, pio hladnu pivu sa kolegama u 1 ujutro nakon napornog dana. Sad kad razmislim, prošlo ljeto mi je bilo najboljih 2-3 mjeseca u životu. Radio sam što volim i hodao 3 metra iznad zemlje.  Nakon 8 mjeseci uslijedila je nova prilika i prihvatio sam posao u jednom restoranu.
I dalje se bezbroj puta porežem i opečem;mrtav sam umoran; bole me i noge i ruke; psujem kao kočijaš; nemam puno slobodnog vremena ali i dalje se osjećam kao da hodam 3 metra iznad zemlje. Osjećaj uzbuđenja u kaosu gužve i prepunog restorana je čista energija. To je to.
Ja sam kuhar i radim najbolji posao na svijetu.

TART OD SVJEŽEG ŠPINATA SA ČEŠNJAKOM KARAMELIZIRANIM U BALZAMIČNOM OCTU I ZA'ATARU



Za tijesto:
150 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
100 ml ledene vode
200 g hladnog maslaca
1 čajna žličica jabučnog octa
dva prstohvata soli

Za filu:
5 jaja (medium)
500 g kiselog vrhnja ( 25% m.m.)
50 g vrhnja za kuhanje
250 g naribanog sira ( po mogućnosti cheddara ili nekog drugog aromatičnog sira)
cca. 3 šake svježeg špinata
sol i papar

Za karamelizirani češnjak:
3 glavice češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1 čajna žličica za'atara
1 žlica meda
1 dcl vode
sol i papar

Tijesto:

Pomiješajte vodu i jabučni ocat u čaši. Dobro izmješajte oba brašna i sol pa dodajte maslac narezan na kockice. Miješajte rukama suhe sastojke dok smjesa ne počne nalikovati krupnim krušnim mrvicama pa polako dodajte mokre sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. (TIP: ohladite ruke pod mlazom hladne vode da ne zagrijete tijesto)
Gotovo tijesto podijelite na jedan veći i drugi manji disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se ohladi.

Ohlađene diskove tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Veći disk razvaljajte da vam za 3-4 cm bude veći od kalupa za pečenje. Tijesto prebacite u kalup pomoću valjka, dobro utisnite uz rubove kalupa pa nožem odrežite višak sa rubova. Vilicom izbodite tijesto u kalupu pa pokrijte sa papirom za pečenje i napunite kamenčićima za pečenje ili suhim grahom. zagrijte pećnicu na 225°C i pecite 25 minuta. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite tijesto iz pećnice i maknite papir sa grahom pa vratite tijesto da se ispeče do kraja.

Drugi (manji) disk tijesta razvaljajte na cca 2 mm debljine i oštrim nožem izrežite 9 ravnih linija od tijesta tako da svaka bude otprilike 5 mm široka. Ako vam se tijesto zgrijalo, ohladite ga par minuta u frižideru pa ispletite 3 pletenice.



Karamelizirani češnjak:

Češnjak razdvojite na pojedinačne režnjeve i očistite od ljuske (TIP: odrežite vrhove svakog režnja i sve ih stavite u staklenku pa jako protresite dok ljuske same ne otpadnu).
U manjoj  zdjelici zakuhajte vodu pa prokuhajte češnjak 3-4 minute nakon čega ocijedite vodu i obrišite zdjelicu. Ulijte maslinovo ulje u zagrijte ga pa propržite češnjak dok se ne zazlati i dodajte vodu, za'atar, med i balzamični ocat. Kuhajte 10-12 min ili dok se tekućina ne reducira i ne postane sirupasta. posolite i popaprite po želji.


Fila:

Jednu šaku špinata natrgajte rukama i pomiješajte sa 4 jaja, vrhnjima i polovicom naribanog sira.
Na tijesto rasporedite preostali špinat tako da pokrije dno i pospite sa preostalim sirom pa ulijte pomiješanu filu.
Razmutite jedno jaje i premažite pletenice od tijesta na spojevima da se zalijepe pa nakon toga i same pletenice da dobiju zlatnu boju prilikom pečenja.



Pecite 35-40 min na 200°C.

Kad je gotovo, natočite si čašu pive,



pustite neku dobru muziku


i uživajte.

S.

Broj komentara: 5:

  1. Ponosna sam na tebe Sasa! :* samo naprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti.ipak si ti hrabrija jer si promijenila i drzavu :-)

      Izbriši
  2. Ponosna sam na tebe Sasa! :* samo naprijed!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Saša! Moramo probati tvoje majstorije;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Čestitke :) treba imati tri čiste pa ostvariti snove. Kako kažu, "normalni ne znaju da ništa nije nemoguće" :)

    OdgovoriIzbriši