(fotka je posuđena odavde)
Te večeri smo bili doma budni zajedno. Zapravo, to je u zadnje vrijeme rijetka pojava. Jednostavno je takvo vrijeme; poslovi i suluda radna vremena nose svoje.
Umorni, svalili smo se pred tv i pustili jednu epizodu Masterchefa Australia. Pobjednici jednog pressure testa su imali privilegiju privatnog sata sa jednim od najboljih pekara u Sidneyu, koji je radio ovo:
Nisam skidao pogled sa slika koje su išle pred mojim očima i u glavi mi je odzvanjala samo legendarna rečenica Brada Pitta kao poručnika Alda Rainsa u filmu "Ingloriuos Bastards"... nakriviši usne i ja sam na tvrdoteksaškim naglaskom na glas rekao: "SŠŠI".
Da to je to. To želim raditi. Osmjeh se razvukao od uha do uha. Kocka je bačena, odluka je donešena i znam da će to biti to...
Ovo jednostavno toskansko jelo i osjećaje koje ono budi u meni kao i odluke koje sam konačno donio najbolje mogu opisati riječima svoje omiljene talijanske pjesme:
Certe Notti la macchina è calda e dove ti porta lo decide lei.
Certe notti la strada non conta e quello che conta è sentire che vai.
Certe notti la radio che passa Neil Young sembra avere capito chi sei.
Certe notti somigliano a un vizio che non voglio smettere, smettere mai.
(Nekim noćima auto je topao i vozi te gdje je on odlučio ići.
Nekim noćima nije važan put nego osjećaj da ideš.
Nekim noćima radio koji pušta Neila Younga razumije tko si.
Neke noći nalikuju poroku koji nikad, ali nikad ne želiš ostaviti.)
SCHIACCIATA CON L’UVA (TOSKANSKI KRUH SA GROŽĐEM)
(recept sam našao ovdje)
Iako se ova toskanska verzija foccacie radi u vrijeme berbe grožđa, uopće mi nije smetalo da ju napravim sada,
tako da će vam za nju biti potrebno:
25 ml dobrog maslinovog ulja
1 grančica svježeg ružmarina
1 kg crvenog grožđa
450g glatkog brašna za kruh (tip 500)
1 paketić svježeg kvasca
500 g šećera
med (količina po želji)
- zagrijte pećnicu na 180°C.
- zagrijte ulje u koje ste stavili grančicu ružmarina ali pazite da ne prokuha pa ostavite da se malo ohladi nakon čega maknite ružmarin
- otopite kvasac u toploj vodi pa ga ulijte u brašno koje ste prethodno prosijali u veliku posudu
- dobro sjedinite brašno i kvasac pa ulijte ulje i 4 žlice šećera
- pomiješajte tijesto dok se ne skupi pa zamijesite glatko tijesto (8-10 minuta)
- tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrite krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže dok se barem ne udvostruči
- dignuto tijesto podijelite na dva dijela. jedan dio razvaljajte u pravokutnik i prebacite na papir za pečenje.
- pola grožđa utisnite u tijesto, izbodite svaku bobicu par puta sa nožem pa pospite sa šećerom
- izvaljajte drugi dio tijesta u pravokutnik (malo manji od donjeg) i stavite preko donjeg sloja pa zatvorite krajeve između slojeva viškom donjeg sloja tijesta
- pritisnite tijesto da zgnječite grožđe unutra pa na gornji sloj stavite ostatak grožđa koji ste ispikali s nožem i malo zgnječili u ruci pa utisnite u tijesto
- pospite šećerom i medom i pecite na 180°C 40 minuta ili dok skroz ne pozlatni
Schiacciatu možete preliti domaćim sirupom od grožđa i vina
U manjoj zdjelici napravite sirup od šećera, crvenog vina i vode. Kratko izblendajte grožđe u blenderu i dodajte u sirup pa kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira.
Uživajte.
S.
Mmmmm. Daj komad, ne budi škrtica. :P
OdgovoriIzbrišiHahaha,evo ostao je zadnji al se moraš boriti sa mačkom za njega ;-)
Izbrišisad kad si ti napisao post, osjećam pritisak da i ja neki napišem :D
OdgovoriIzbrišip.s. komentiranje na ovom blogspotu je prestrašno, blog.hr je mila majka za ovo :D
Pa bilo bi isto vrijeme da i ti nesto napises :-)
IzbrišiZnam to obožavam taj kruh!
OdgovoriIzbrišiOdlican je! :-)
Izbrišida, to je to!
OdgovoriIzbrišiSŠŠI :)
IzbrišiDivota! Trebala sam se roditi Toskani ;)
OdgovoriIzbriši