Ovaj naslov će reći da me opet nije dugo bilo...
Gladan sam a para malo.Plaća je tek za tjedan dana i krajnje je vrijeme za ozbiljnu kreativnost u prehrani. Nekako počinjem izbjegavati kupovni kruh jer sam shvatio da ga puno bacam. Dobro, ne bacam ga, nego ostavim u vrećici obješenog za kontejner, ali kužite poantu... Nije to lijepo i nekako si stalno govorim kako ću početi peći svoj kruh jer znam da njega uvijek pojedem. I dok se spremam napraviti svoj starter prema Neveninom receptu, za sada će poslužiti i svježi kvasac, kojem btw, danas ističe rok.
Dok mijesim slušam muziku i misli mi lete prema nekim opcijama koje nam se otvaraju zadnjih dana i polako se kristalizira smjer kojim želim ići i za koji želim da ovaj blog ide.
Tijesto. Kruh, quichevi, galette, clafoutisi, kuhano i pečeno, shvaćam da me mješenje i miris tijesta uzbuđuje i smiruje u isto vrijeme. Odlučio sam peći. I odlučio sam dodati jednu novu dimenziju ovom blogu, ali o tome nekom drugom prilikom.
Bio sam gladan. Ispekao sam kruh. Zadovoljan sam. Dobar dan.
Kruh sa Grana Padanom i bosiljkom
svježi kvasac
žličica šećera
500 g glatkog brašna (tip 500-550)
2 dcl mlake vode
vrećica ribanca ili Grana Padana ili parmezana
sušeni bosiljak
žlica bućinog ulja
Pomiješajte kvasac sa šećerom, žlicom brašna i i 1 dcl mlake vode, dobro razmutite, pokrijte tanjurom i stavite na toplo mjesto na 10tak minuta da se digne.
U brašno pospite prstohvat soli, Grana padano i bosiljak.Promiješajte ,napravite hrpicu pa u sredinu ulijte kvasac. Zamijesite i polako dodajte vodu i mijesite. Kada tijesto bude ljepljivo, oblikujte kuglu pa zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 20 minuta da se digne.
Na pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto, prstima napravite rupu u sredini i ulijte bućino ulje pa opet premijesite. Opet oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i pustite da se opet odmori na 20 min.
Kad se tijesto odmorilo, oblikujte ga po želji i nožem zarežite x na vrhu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 min na 180 stupnjeva. Da bi dobili extra hrskavu koricu, možete premazati vrh mlijekom. Ili nemorate. Go wild.
Uživajte.
S.
Volim te brzinske hlebove, mana im je što brzo nestanu :)
OdgovoriIzbrišiLep je, baš lep hlebić. Volećeš hleb sa starterom jer sa njim nikad nema bacanja, taj stoji 5 dana i uvek je ok za jelo ;)
Hej pa bum ti ja donela moj starter kad budem dolazila u ZG! 04.09 ;)
Ako želiš, podseti me. Posle sam nastaviš sa odgojem svog posvojenog deteta;)
Probaću ovaj sa parmezanom, pečem ja i sa suvim kvascem :D