subota, 1. veljače 2014.

Loom of the Land


Hladno mi je. Naravno, zima je. Uzimam deku i sjedam na fatboya leđima okrenut radijatoru. Laptop sam stavio kraj sebe, slušalice bubnuo na uši i šaflam pjesme po youtubu. "Kvragu, kako sam ja mogao zaboraviti ovu stvar????" ; "Jooooooj, ovo je fenomenalno! Odma ću si bukmarkirat!". " Pa TUUUU su mi one fotke koje sam tražio prije 6 mjeseci! Dete kreten!"
I onda naiđem na pjesmu koja budi uspomene na vrijeme kad sam bio mlađi i blesaviji. Koncert Walkaboutsa u Jabuci. Ili Aquariusu? Davno je to bilo. Bit će da je Aquarius. Jezero, cuga, blesavo studentsko upucavanje komadima i beskonačno raspravljanje o svemu i svačemu. Da li je nova klavijaturistica bolja od stare...najdraži album, kako je Carla hot...Chris i Carla sviraju Gainsboroughove "Bonnia&Clydea"...i ovo...


Malo sam se zgrijao, što od sjećanja a što od radijatora. I onda začujem neki zvuk. Isprva dalek i tih. Pa onda sve glasniji i glasniji... "kruuuuuuuuulj". Pa to sam ja. Vrijeme je da se nekaj stavi pod zub. trebam nekaj toplo i zasitno. Krumpir. I meso. I sir. Puno sira. I pjevanje iz sveg glasa.

Nostalgični Shepard's Pie




za 4 osobe:

1 kg krumpira
700 g mljevene junetine
300 g sira, ja sam stavio Goudu
1 luk
2 mrkve
1 mala konzerva graha
2 žlice milerama
malo sušenog origana i peršina
1 jaje
2 dcl mlijeka
2 puta 50 g maslaca
1 goveđa kocka za juhu
3 dcl mlake vode
2 žlice brašna
1 žlica koncentrata paradajza
sol i biber po okusu

Krumpir ogulite i narežite na kockice i stavite kuhati u hladnu posoljenu hladnu vodu.
Meso kratko prepržite na malo ulja i pa dodajte sitno rezani luk,mrkve naribane na kolutiće i ocijeđeni grah iz konzerve i pirjajte 10tak minuta. Za to vrijeme u ranjglici otopite 50g maslaca i dodajte brašno te miješajte dok se brašno ne rastopi pa dodajte goveđu kocku rastopljenu u vodi i koncentrat paradajza. zagrijet dobro i prelite po mesu i povrću i putite još par minuta da se krčka na laganoj vatri.
Za to vrijeme ocijedite krumpir (ako je skuhan) i napravite pire. Ja dodajem mlijeko,pola sira, maslac i mileram. Napravite jako kremasti pire. Meso stavite na dno keramičke ili vatrostalne posude i pravilno rasporedite ravnomjerno pokrije dno i na njega stavite pire i isto tako ravnomjerno razmažite po mesu, tako da sloj bude debeo oko 1 cm. Sa vilicom napravite brazde na pireu i naribajte ostatak sira. Pecite na 180°C 25min. Najbolje je dok je skroz vruće. Uz hladnu pivu. I dobru nostalgičnu muziku. Vjerujte mi ;-)






Jedna od stvari koje sam pronašao na prašnjavim i davno zaboravljenim kutcima svog hard diska su i ove fotke. Zima ponekad može biti lijepa.














Uživajte. U jelu. I nostalgiji.

S.












Broj komentara: 12:

  1. E bas mije neko ovakvo zimsko jel otrebalo. A narocito mojoj drugoj polovini :) Pa da uzivamo u nostalgiji!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je da vam se svidja pastiruša.jako je jednostavna za napraviti i taman je za ovakve hladne dane.poslužena sa dobrom muzikom :)

      Izbriši
  2. Pie tako dobro izgleda, prekrasna boja, a fotografije zime su divne. Favorit mi je ono alone drvo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. boja je fina jer se pire krumpir fino zapeče.hvala ti :)

      Izbriši
  3. Razmišljam kak ovo jelo prilagoditi nama :) Sviđa mi se taj krompir i atmosfra posta...
    Super Sale!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ima puno nacina kako prilagoditi vama: mozes staviti povrce umjesto mesa, gljive, heljdu,lecu,razne grahorice,smjesu za falafele samo nadrobljenu...ima nacina.

      Izbriši
  4. Ova pita tako privlačno izgleda. Neno, mi možemo staviti pečurke, verujem da bi svejedno bilo super! I mnogo su mi lepe ove fotke zime...

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično izgleda. Fotke zime su super.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i fino je,posebno kad je vruce.
      ima i u zimi nesto,zanimljivih stvari za fotkanje.

      Izbriši
  6. super su mi ove fotke zime iako je je podnosim :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve lijepo. I pita i fotke! :) Drži se!

    OdgovoriIzbriši