ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

EPISODE 2: A NEW BEGINNING iliti kako sam proslavio rođendan

 


 Kako je prošlo dosta vremena od mog zadnjeg posta i svašta se izdogađalo u mom životu.Neke stvari su imale poražavajući utjecaj na mene ali ipak još uvijek sam tu.Ne dam se.Ne budete me se tako lako riješili ;-)
Prošla godina je je završavala loše ali je zato ova počela sjajno.Proveo sam ju sa divnim ljudima i na omiljenom mjestu:u kuhinji.
Još su se neke stvari poklopile i zahvaljujući prijateljima se konačno selim u novi početak.
Ja obično ne slavim svoj rođendan.Nije mi to velika navika a i nikad nisam pri lovi da organiziram neki veliki tulum.Ali ove godine je nešto drukčije.Ove godine  rekoh sebi, "pa kvragu,zašto ne bi napravio neku večeru i kolač za sebe?"
Ovaj post,zato,posvećujem svojoj dragoj i nekim dragim ljudima koji su mi mi pomogli da vidim zrake svjetlosti u ovom mračnom vremenu.
Hvala Nicky,hvala Ines i hvala Hale :-*


 Ideju za kolač tj,tortu sam vidio kod Rudolfa na 24kitchen ,a u trenutku postnovogodišnjeg mamurluka i slinjenja na 24kitchen i odmah sam pomislio "to je to!" Drito u glavu.Kad već radim tortu,odmah ću napraviti neku super tortu,the Tortu!
Dakle,danas ćete dobiti pravi rođendanski ručak i rođendansku tortu.
Na tortu sam si posebno ponosan,budući da mi je to prva torta koju sam napravio u životu,pa počinjem s njom.
Izvorni recept sam našao na rudolphsbakery pa sam ga preveo uz pomoć gugla i puno mozganja :-)
Torta se u originalu zove Chocoladetaart van Marc de Hond i finiš torte izgleda malo drukčije nego moja.




 BISKVIT OD BADEMA:

115 g badema
130 g šećera
150 g jaja
100 g bjelanjka
20 g maslaca
25 g brašna


Zagrijte pećnicu na 220 ° C.
Istući bjelanjak sa pola šećera dok ne bude čvrsto. (dodavati polako šećer dok se miksaju bjelanjci)
Pomiješati jaja i pola šećera. Dodati rastopljeni maslac. Dodati brašno i samljevene bademe.
Smjesu umiješati lagano u bjelanjke.
Ulijte smjesu u kalup. Peći oko 10-12 minuta do zlatne boje.
Biskvit okrenuti nakon pečenja naopako i ukloniti papir za pečenje. Pustiti da se ohladi.
Izrezati 1 veliki krug i 2 nešto manja kruga.


 PANNA COTTA:

1,5 listića želatine
1 mahuna vanilije
250 g vrhnja za šlag
20 g šećera

Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Prepoloviti mahunu vanilije po dužini i sastrugati srž.
Vrhnje, sjemenke vanilije, mahunu vanilije i šećer stavite kuhati.
Uklonite mahunu vanilije iz mlijeka.
Istisnuti želatinu i otopiti ga u smjesi.
Prelijte smjesu u okrugle kalupe (približno 12 cm) i zamrznite.



ČOKOLADNI MOUSSE

125 g vode
125 g šećera
250 g tamne čokolade
900 g vrhnja za šlag
150 g žumanjka
6 listića želatine

Prokuhati vodu i šećer dok se ne dobijee sirup. (Pustiti da vrije 2 min dok ne postane gust i pjenušav)
Umutiti žumanjke pjenasto te sipati vrući sirup šećera na njega dok miksate na najjače. Treba postati pjenasto.(pri tome pazite da ulijevate ravnomjernim tempom i ne po metlicama miksera).
Rastopiti čokoladu na pari,pa uliti čokoladu u smjesu od žumanjaka i dobro promiješajti (po mogućnosti sa silikonskom špatulom).
Namočiti želatinu u hladnu vodu i otopiti ju pa
stopiti smjesu od žutanjaka i čokolade, sa želatinom (miješati špatulom) i u sve to umiješati vrhnje za šlag.





 KAKAO ŽELE

280 g vode
360 g Šećer
260 g vrhnja za šlag
120 g kakao praha
6 lišće želatine

Zakuhajti vodu, slatko vrhnje i šećer. Kad malo provre (ali paziti da ne iskipi) dodati i kakao u prahu. Jako dobro miješati da ne zagori. Kada zakipi kuhati (oko 10 minuta) dok se žele ne zgusne.
Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Maknuti posudu sa vatre, iscijediti želatinu i otopiti ju u sirupu.



TORTA:

Nauljiti kalup. Postavite veći biskvit na dno.
Stavite mousse.
Stavite manji biskvit i smrznutu Panna Cotta-u.
Stavite mousse.
Stavite biskvit.
Izravnajte kolač i stavite ga u zamrzivač preko noći.

Izvadite tortu iz ringa i stavite ju na stalak. Zagrijte kakao žele na oko 40 ° C te ga prelijte preko smrznute torte.
Neka se torta otopi, a dokle ju ukrasite.Ja sam ju ukrasio sa ribanom čokoladom i šarenim šećernim "mravcima".











Ideju za ručak sam imao već u glavi.Pile u vinu.uuuuuuu fancyyy.Nekada davno sam radio kunića u vinu i to ragu style.Nekako mi to nije bilo skroz to za ovaj ručak pa sam malo tražio po netu i naišao na izvrstan recept koji je složila Monika sa BakeNoir
Coq au vin na Monikin način sa domaćim njokima (s time da sam ja kuhao za 7 osoba pa je samim time uvećana i količina sastojaka dok neke sastojke - svježi ružmarin i svježi timijan nisam imao pa sam iskoristio samo sušene)



 Sastojci
16 komada piletine (batak, zabatak, file)
malo soli i papra, prema ukusu
6 žlice brašna
150g pancete,narezane na ploškice
500g šampinjona, izrezanih na četvrtine
4 srednje glavice luka, sitno sjeckane
3 režnja češnjaka, sitno sjeckana
bočica konjaka
4 srednje mrkve, narezane na kolutiće
4 žlice koncentrata paradajza (rajčice)
500ml crnog vina
500 ml pilećeg temeljca (ja sam koristio kocku za juhu)
3 lovorova lista
prstohvat sušenog timijana
2-3 grančice svježeg ružmarina
malo svježeg timijana
malo svježeg peršina

Postupak
U metalnoj tavi sam zagrijao maslinovo ulje i u njega dodao pancetu te pržio dok nije postala super hrskava,nakon čega sam ju izvadio i ostavio na papirnatom ručniku da se masnoća ocijedi.
Piletinu sam lagano začinio solju i biberom i uvaljao u brašno.U tavu sam nakon toga dodao šampinjone i pržio ih na ulju i maščobi od pancete dok nisu dobili finu smeđu boju.Nakon što su oni bili gotovi,izvadio sam ih iz tave u zdjelicu i stavio piletinu te ju pržio dok nije postala fina i hrskava.






 Piletinu sam nakon toga izvadio iz tave i na slabijoj vatri podinstao luk i češnjak dok nisu postali prozirni pa sam vratio meso i pojačao vatru.Ulio sam konjak i flambirao to sve.Postupak je jednostavan,samo ulijte alkohol i malo nagnite tavu prema vatri dok se taj alkohol ne upali.Kako je ipak količina toga alkohola mala,brzo se ugasilo pa sam dodao mrkvu,koncentrat paradajza i posolio i pobiberio.U to sam ulio pola litre crnog vina i temeljca te lovorov list,timijan i ružmarin.
Pustio sam da zakuha i lagano krčkao 10tak minuta prije nego sam sve to ulio u keramičku zdjelu i stavio u pećnicu koju sam prethodno zagrijao.Sve se to peklo oko sat vremena na 180°C.Povremeno sam promiješao pa sma cca.15 min prije kraja unutra ubacio šampinjone.Kad je bilo gotovo,posipao sam sa sušenim peršinom.






 Sastojci za njoke:
2 kg krumpira
30dkg oštrog brašna
malo soli
Oguljeni krumpir sam skuhao i slanoj vodi te napravio pire u što sam dodao brašno i zamijesio dok tekstura nije postala kao tijesto.Nakon toga sam ih izvaljao u cilindre i na pobrašnjenoj podlozi izvaljao u cilindre pa izrezao u komadiće veličine cca. 3-4 cm.
Zakuhao sam vodu i stavio njoke u nju.Nakon par minuta su isplivale na površinu i bilo im je potrebno još samo 1-2 minute kuhanja dok nisu bili gotovi.





Mogu vam reći da sam si jako ponosan na hranu koju sam spremio za rođendan.
I opet,hvala mojoj dragoj što mi je pomagala sa savjetima prilikom pravljenja torte i što  je fotkala,kako mene,tako i stvari koje nisam mogao sam fotkati.
Nadam se da ću novi post pisati u novom stanu,sa osmjehom od uha do uha.
A do tada uživajte.
S.




























Broj komentara: 12:

  1. Odgovori
    1. bila je to naporna borba al je bilo super raditi sve to i bilo je fino.tnx :-)

      Izbriši
  2. sretan rođendan :) super ti je torta :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta izgleda vrhunski, pogotovo presek! :)
    Srecan rodjendan!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Još jednom sretan rođendan srculence moje! Neka ti novčanik bude pun, kako bi sebe i nas uveseljavao ovim predivnim postovima!: * <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao prvo, Sretan rođendan, i sve najbolje u Novoj godini!!
    Ne znam šta mi se dopada više, torta ili piletina s njokima, samo znam da sam sad gladna ;) Fantastične su mi fotografije, posebno presjek torte i pripreme njoka!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala hvala :-)
      meni je osobno torta bila bolja od slanog.cokolada je cokolada ;-)

      Izbriši