subota, 15. rujna 2012.

Banana za početak dana

Doručak.Hm.
Nekima omiljeni a nekima jednostavno preskočeni obrok.Ja uglavnom započinjem dan sa raznoraznim pecivima i lisnatim stvarčicama iz pekara na putu za posao.Zato si s vremena na vrijeme  pripremim neku energetsku eksploziju za početak dana.Ovo je jedna od njih: grčki jogurt sa pečenom bananom i medom.


Recept za to sam vidio u jednom kulinarskom show-u na tv-u i odlučio sam ga isprobati.

Što je to grčki jogurt?
Često u receptima na netu može pročitati da u neko jelo ide grčki jogurt.To je zapravo čvršća verzija jogurta kakvog mi poznajemo,tj. tekućeg jogurta.A kako dobiti čvrsti jogurt? Uz malo kopanja po netu, odgovor sam našao na coolinarici.
Savršeno.I mogao sam započeti sa pravljenjem svog grčkog jogurta.

Iskoristio sam:
- 1 l punomasnog tekućeg jogurta (sa 3.2% m.m.)
- 1 bananu
- 1 veliku žlicu meda

Cijeli jogurt sam ulio u veliko cjedilo za juhu,prethodno obloženo sa filterima za kavu i sve skupa stavio u veću posudu te ostavio da se cijedi preko noći.

Ono što sam dobio je bila čvršća i kompaktnija verzija jogurta.Nešto poput svježeg sira.
Ogulio sam bananu i stavio je da se peče u pećnici 20 minuta na 150°C i to samo na rešetki tako da sokovi mogu iscuriti iz nje.Tako pečenu ali ohlađenu bananu sam jednostavno razlomio vilicom,umiješao u jogurt i prelio jednom jušnom žlicom meda.

Ovo je jako jednostavno jelo koje zahtijeva minimum pripreme i jako paše u tmurna i hladna jutra jer daje dosta energije.Probajte i vi.I javite mi kako vam se svidjelo.

Uživajte.
S.








Broj komentara: 9:

  1. Izvrsno! A kad bi tek moglo da to netko pripremi ujutro pa ostane samo uzivancija... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. mmm super izgleda. taman mi je danas pricala prijateljica o banani s jogurtom i jos se u to dodaju samljevene sjemenke lana. treba i tako probati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti.Moram probati i to sa lanom.Svidja mi se tekstura i okus grckog jogurta.Mislim da bi on bio superupotrebljiv za jogurt kolace i torte.

      Izbriši
  3. Odličan hranjivi doručak.
    Imaš nagradu kod mene na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Doručak je kod mene nezaobilazan, ne izlazim prije nego što doručkujem. Ovakav doručak ne bih odbila, često voće smjestim u neke kombinacije sa jogurtom, i ova će doći na red !

    OdgovoriIzbriši
  5. Hello my this-Sunday breakfast!!!:):)
    MMMMMMM!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam blagu averziju od jogurta (općenito mliječnih prerađevina) tak da si ga kamufliram s puno cimeta, nasjeckanog voća i mueslija...
    Zgodna fora s filterima za kavu za dobivanje grčkog jogurta :)

    Povremeno si za doručak nabrzaka skuham griz, narežem bananu i onda u posudicu ulijem vrući griz, na to muesli i kakao, na to banane i gore ostatak griza. Taman muesli i banana opuste dok se griz malo rashladi :)

    OdgovoriIzbriši