petak, 22. ožujka 2013.

NASUMIČNI ČUŠPAJZ ILITI PJEVANJE U KUHINJI


Ovo bude zvučalo čudno, al nikad nisam jeo leću. Ni heljdu. Ni proso. Moji doma nikad nisu bili zainteresirani za takve stvari, nego su se držali stalno istih jela i njihovih varijacija.  Zato me puklo ovih dana da ću probati sve te, "perverzije", kak ih ja zovem.
I sve si mislim kaj da napravim a zapravo nemam pojma  o nijednoj od tih namirnica. I guglam ja, guglam i i lagano me sve više i više sram. Kakva neznalica. Ha. Pa sve to mi izgleda nekak,  da prostiš, fino. Božemesačuvaj.
A danas mi je slobodan dan. I imam nekaj para. I baš bi mogao nekaj skuhat i fotkat. Niš, spremam se, oblačim tenisice i pravac dućan. Odmah s vrata napikavam se na policu sa žitaricama i bez razmišljanja uzimam zelenu leću. Kud puklo da puklo. Pa malo  mrkve, celera, krumpira...već vidim da bu nekaj od toga i bilo. Hm. Al nekak mi je to... tanko. Mesožder je mesožder. Niš, moralo bu biti mesa. Krmenadle? Neee baš. Rebrica? A i nisu baš nekaj. Kobase? Vidi, vidi, baš su i na akciji. Prodano.
Dođem doma  i bacam se na posao. Prvo raspremam stol, vadim sve iz ladica i ormarića, rastežem stativ. Paničarim. Pretpostavljam da se tak ponašaju žene prije izlaska: "pa ja nemam nikakav aksesori za fotkanje!!! Svih 3648374637 stvari su bezveze" . Okej, ipak sam našao nešto prikladno.


  

Palim jubito. Nema kod mene kuhanja bez muzike. Neki pjevaju pod tušem, neki u autu a ja u kuhinji. Pjevam kad sam sretan. Pjevam kad kuham. Pjevam kad fotkam. Provjereno. Pitajte mi bolju polovicu. Ozbiljno.





Kuham, pjevam i fotkam. To se zove dobro proveden slobodan dan.

Dakle, recept je izguglan sa coolinarike

Lećasti čušpajz za zvanje proljeća
(za dvije osobe jer su male porcije za papke)




300 g zelene leće
2 veće mrkve
2 korijena peršina
3 srednja krumpira
1 srednji luk
maslinovo ulje
lovorov list po želji
sol,papar
1 par kobasica tipa narodne ili kranjske

Leću očistite od trulih ili nezrelih zrna, isperite i stavite kuhati. Kad voda zavrije, kuhajte 20tak minuta.
 Mrkvu izrežite na kolutove, a korijen peršina i krumpir na kockice.
U drugoj posudi podinstajte sitno narezani luk na maslinovom ulju i kad se zazlati pomiješajte sa povrćem i sve to ubacite u zdjelu sa lećom pa kuhajte još 20-25 minuta ili dok krumpir i mrkva ne budu mekani.
5-10 minuta prije kraja ubacite lovorov list i kobasice, prethodno narezane na kolutove
I da ne dužim, čušpajz je ispao baš dobro i baš mi je to trebalo jer proljeće nikak da dođe pa se moram grijati ovakvim sredstvima.







I da. I pesica je dobila malo kobasice pa je zadovoljno zadrijemala.





Uživajte.
S.

utorak, 12. ožujka 2013.

KAKO SE GULIO KRUMPIR U NOVOM DOMU ILITI BRZOPOTEZNA JUHA ZA GRIJANJE












Jedne siječanjske večeri,dobio sam poruku prijateljice koja je glasila otprilike " jel još tražiš stan ili sobu?Dođi kod mene dok se ne snađeš".
Vauuu.Naravno,odmah sam pristao.Kakav lijep početak godine.Svašta lijepoga mi se izdogađalo.I poneke ružne stvari.
Ali prijatelji te stvarno mogu iznenaditi kad se najmanje nadaš.
Trajalo je spremanje i bacanje viška stvari ali konačno sam se odselio.Novo vrijeme za mene.
A stan je san snova.Mali,udoban.Sa puno dnevnog svjetla i sjajnom kuhinjom.
I cimerica je zakon.Nadam se da ću ju predstaviti u nekom slijedećem postu.

Dan je počeo hladno i kišovito.Brrr.I što najbolje grije ako ne juha.


Krumpirova juha na moj način
(za dvije osobe)

4-5 velikih krumpira
500 ml mlijeka
100 g brašna
70 g maslaca
sol
300 ml pilećeg temeljca ili pileća kocka za juhu
200 g tvrdog sira tipa Cheddar (ja sam koristio Livanjski sir)

za ukrašavanje

malo peršina
chilli u prahu
štapići od sezama


Krumpire ogulite,izrežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi i zatim ih zgnječite kao za pire.
U drugoj posudi rastopite maslac,dodajte brašno i miješajte minutu.Zatim dodajte pola mlijeka i miješajte dok se grudice od brašna skroz ne raspadnu.
Dodajte ostatak mlijeka i temeljac,pustite da zakuha pa kuhajte 3-4 minute na srednjoj vatri uz stalno miješanje.
Nakon kuhanja,naribajte sir i promiješajte minutu sa štapnim mikserom.

Nadam se da će vas zagrijati brzopotezna juha.







Uživajte.
S.


ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

EPISODE 2: A NEW BEGINNING iliti kako sam proslavio rođendan

 


 Kako je prošlo dosta vremena od mog zadnjeg posta i svašta se izdogađalo u mom životu.Neke stvari su imale poražavajući utjecaj na mene ali ipak još uvijek sam tu.Ne dam se.Ne budete me se tako lako riješili ;-)
Prošla godina je je završavala loše ali je zato ova počela sjajno.Proveo sam ju sa divnim ljudima i na omiljenom mjestu:u kuhinji.
Još su se neke stvari poklopile i zahvaljujući prijateljima se konačno selim u novi početak.
Ja obično ne slavim svoj rođendan.Nije mi to velika navika a i nikad nisam pri lovi da organiziram neki veliki tulum.Ali ove godine je nešto drukčije.Ove godine  rekoh sebi, "pa kvragu,zašto ne bi napravio neku večeru i kolač za sebe?"
Ovaj post,zato,posvećujem svojoj dragoj i nekim dragim ljudima koji su mi mi pomogli da vidim zrake svjetlosti u ovom mračnom vremenu.
Hvala Nicky,hvala Ines i hvala Hale :-*


 Ideju za kolač tj,tortu sam vidio kod Rudolfa na 24kitchen ,a u trenutku postnovogodišnjeg mamurluka i slinjenja na 24kitchen i odmah sam pomislio "to je to!" Drito u glavu.Kad već radim tortu,odmah ću napraviti neku super tortu,the Tortu!
Dakle,danas ćete dobiti pravi rođendanski ručak i rođendansku tortu.
Na tortu sam si posebno ponosan,budući da mi je to prva torta koju sam napravio u životu,pa počinjem s njom.
Izvorni recept sam našao na rudolphsbakery pa sam ga preveo uz pomoć gugla i puno mozganja :-)
Torta se u originalu zove Chocoladetaart van Marc de Hond i finiš torte izgleda malo drukčije nego moja.




 BISKVIT OD BADEMA:

115 g badema
130 g šećera
150 g jaja
100 g bjelanjka
20 g maslaca
25 g brašna


Zagrijte pećnicu na 220 ° C.
Istući bjelanjak sa pola šećera dok ne bude čvrsto. (dodavati polako šećer dok se miksaju bjelanjci)
Pomiješati jaja i pola šećera. Dodati rastopljeni maslac. Dodati brašno i samljevene bademe.
Smjesu umiješati lagano u bjelanjke.
Ulijte smjesu u kalup. Peći oko 10-12 minuta do zlatne boje.
Biskvit okrenuti nakon pečenja naopako i ukloniti papir za pečenje. Pustiti da se ohladi.
Izrezati 1 veliki krug i 2 nešto manja kruga.


 PANNA COTTA:

1,5 listića želatine
1 mahuna vanilije
250 g vrhnja za šlag
20 g šećera

Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Prepoloviti mahunu vanilije po dužini i sastrugati srž.
Vrhnje, sjemenke vanilije, mahunu vanilije i šećer stavite kuhati.
Uklonite mahunu vanilije iz mlijeka.
Istisnuti želatinu i otopiti ga u smjesi.
Prelijte smjesu u okrugle kalupe (približno 12 cm) i zamrznite.



ČOKOLADNI MOUSSE

125 g vode
125 g šećera
250 g tamne čokolade
900 g vrhnja za šlag
150 g žumanjka
6 listića želatine

Prokuhati vodu i šećer dok se ne dobijee sirup. (Pustiti da vrije 2 min dok ne postane gust i pjenušav)
Umutiti žumanjke pjenasto te sipati vrući sirup šećera na njega dok miksate na najjače. Treba postati pjenasto.(pri tome pazite da ulijevate ravnomjernim tempom i ne po metlicama miksera).
Rastopiti čokoladu na pari,pa uliti čokoladu u smjesu od žumanjaka i dobro promiješajti (po mogućnosti sa silikonskom špatulom).
Namočiti želatinu u hladnu vodu i otopiti ju pa
stopiti smjesu od žutanjaka i čokolade, sa želatinom (miješati špatulom) i u sve to umiješati vrhnje za šlag.





 KAKAO ŽELE

280 g vode
360 g Šećer
260 g vrhnja za šlag
120 g kakao praha
6 lišće želatine

Zakuhajti vodu, slatko vrhnje i šećer. Kad malo provre (ali paziti da ne iskipi) dodati i kakao u prahu. Jako dobro miješati da ne zagori. Kada zakipi kuhati (oko 10 minuta) dok se žele ne zgusne.
Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Maknuti posudu sa vatre, iscijediti želatinu i otopiti ju u sirupu.



TORTA:

Nauljiti kalup. Postavite veći biskvit na dno.
Stavite mousse.
Stavite manji biskvit i smrznutu Panna Cotta-u.
Stavite mousse.
Stavite biskvit.
Izravnajte kolač i stavite ga u zamrzivač preko noći.

Izvadite tortu iz ringa i stavite ju na stalak. Zagrijte kakao žele na oko 40 ° C te ga prelijte preko smrznute torte.
Neka se torta otopi, a dokle ju ukrasite.Ja sam ju ukrasio sa ribanom čokoladom i šarenim šećernim "mravcima".











Ideju za ručak sam imao već u glavi.Pile u vinu.uuuuuuu fancyyy.Nekada davno sam radio kunića u vinu i to ragu style.Nekako mi to nije bilo skroz to za ovaj ručak pa sam malo tražio po netu i naišao na izvrstan recept koji je složila Monika sa BakeNoir
Coq au vin na Monikin način sa domaćim njokima (s time da sam ja kuhao za 7 osoba pa je samim time uvećana i količina sastojaka dok neke sastojke - svježi ružmarin i svježi timijan nisam imao pa sam iskoristio samo sušene)



 Sastojci
16 komada piletine (batak, zabatak, file)
malo soli i papra, prema ukusu
6 žlice brašna
150g pancete,narezane na ploškice
500g šampinjona, izrezanih na četvrtine
4 srednje glavice luka, sitno sjeckane
3 režnja češnjaka, sitno sjeckana
bočica konjaka
4 srednje mrkve, narezane na kolutiće
4 žlice koncentrata paradajza (rajčice)
500ml crnog vina
500 ml pilećeg temeljca (ja sam koristio kocku za juhu)
3 lovorova lista
prstohvat sušenog timijana
2-3 grančice svježeg ružmarina
malo svježeg timijana
malo svježeg peršina

Postupak
U metalnoj tavi sam zagrijao maslinovo ulje i u njega dodao pancetu te pržio dok nije postala super hrskava,nakon čega sam ju izvadio i ostavio na papirnatom ručniku da se masnoća ocijedi.
Piletinu sam lagano začinio solju i biberom i uvaljao u brašno.U tavu sam nakon toga dodao šampinjone i pržio ih na ulju i maščobi od pancete dok nisu dobili finu smeđu boju.Nakon što su oni bili gotovi,izvadio sam ih iz tave u zdjelicu i stavio piletinu te ju pržio dok nije postala fina i hrskava.






 Piletinu sam nakon toga izvadio iz tave i na slabijoj vatri podinstao luk i češnjak dok nisu postali prozirni pa sam vratio meso i pojačao vatru.Ulio sam konjak i flambirao to sve.Postupak je jednostavan,samo ulijte alkohol i malo nagnite tavu prema vatri dok se taj alkohol ne upali.Kako je ipak količina toga alkohola mala,brzo se ugasilo pa sam dodao mrkvu,koncentrat paradajza i posolio i pobiberio.U to sam ulio pola litre crnog vina i temeljca te lovorov list,timijan i ružmarin.
Pustio sam da zakuha i lagano krčkao 10tak minuta prije nego sam sve to ulio u keramičku zdjelu i stavio u pećnicu koju sam prethodno zagrijao.Sve se to peklo oko sat vremena na 180°C.Povremeno sam promiješao pa sma cca.15 min prije kraja unutra ubacio šampinjone.Kad je bilo gotovo,posipao sam sa sušenim peršinom.






 Sastojci za njoke:
2 kg krumpira
30dkg oštrog brašna
malo soli
Oguljeni krumpir sam skuhao i slanoj vodi te napravio pire u što sam dodao brašno i zamijesio dok tekstura nije postala kao tijesto.Nakon toga sam ih izvaljao u cilindre i na pobrašnjenoj podlozi izvaljao u cilindre pa izrezao u komadiće veličine cca. 3-4 cm.
Zakuhao sam vodu i stavio njoke u nju.Nakon par minuta su isplivale na površinu i bilo im je potrebno još samo 1-2 minute kuhanja dok nisu bili gotovi.





Mogu vam reći da sam si jako ponosan na hranu koju sam spremio za rođendan.
I opet,hvala mojoj dragoj što mi je pomagala sa savjetima prilikom pravljenja torte i što  je fotkala,kako mene,tako i stvari koje nisam mogao sam fotkati.
Nadam se da ću novi post pisati u novom stanu,sa osmjehom od uha do uha.
A do tada uživajte.
S.