ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

EPISODE 2: A NEW BEGINNING iliti kako sam proslavio rođendan

 


 Kako je prošlo dosta vremena od mog zadnjeg posta i svašta se izdogađalo u mom životu.Neke stvari su imale poražavajući utjecaj na mene ali ipak još uvijek sam tu.Ne dam se.Ne budete me se tako lako riješili ;-)
Prošla godina je je završavala loše ali je zato ova počela sjajno.Proveo sam ju sa divnim ljudima i na omiljenom mjestu:u kuhinji.
Još su se neke stvari poklopile i zahvaljujući prijateljima se konačno selim u novi početak.
Ja obično ne slavim svoj rođendan.Nije mi to velika navika a i nikad nisam pri lovi da organiziram neki veliki tulum.Ali ove godine je nešto drukčije.Ove godine  rekoh sebi, "pa kvragu,zašto ne bi napravio neku večeru i kolač za sebe?"
Ovaj post,zato,posvećujem svojoj dragoj i nekim dragim ljudima koji su mi mi pomogli da vidim zrake svjetlosti u ovom mračnom vremenu.
Hvala Nicky,hvala Ines i hvala Hale :-*


 Ideju za kolač tj,tortu sam vidio kod Rudolfa na 24kitchen ,a u trenutku postnovogodišnjeg mamurluka i slinjenja na 24kitchen i odmah sam pomislio "to je to!" Drito u glavu.Kad već radim tortu,odmah ću napraviti neku super tortu,the Tortu!
Dakle,danas ćete dobiti pravi rođendanski ručak i rođendansku tortu.
Na tortu sam si posebno ponosan,budući da mi je to prva torta koju sam napravio u životu,pa počinjem s njom.
Izvorni recept sam našao na rudolphsbakery pa sam ga preveo uz pomoć gugla i puno mozganja :-)
Torta se u originalu zove Chocoladetaart van Marc de Hond i finiš torte izgleda malo drukčije nego moja.




 BISKVIT OD BADEMA:

115 g badema
130 g šećera
150 g jaja
100 g bjelanjka
20 g maslaca
25 g brašna


Zagrijte pećnicu na 220 ° C.
Istući bjelanjak sa pola šećera dok ne bude čvrsto. (dodavati polako šećer dok se miksaju bjelanjci)
Pomiješati jaja i pola šećera. Dodati rastopljeni maslac. Dodati brašno i samljevene bademe.
Smjesu umiješati lagano u bjelanjke.
Ulijte smjesu u kalup. Peći oko 10-12 minuta do zlatne boje.
Biskvit okrenuti nakon pečenja naopako i ukloniti papir za pečenje. Pustiti da se ohladi.
Izrezati 1 veliki krug i 2 nešto manja kruga.


 PANNA COTTA:

1,5 listića želatine
1 mahuna vanilije
250 g vrhnja za šlag
20 g šećera

Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Prepoloviti mahunu vanilije po dužini i sastrugati srž.
Vrhnje, sjemenke vanilije, mahunu vanilije i šećer stavite kuhati.
Uklonite mahunu vanilije iz mlijeka.
Istisnuti želatinu i otopiti ga u smjesi.
Prelijte smjesu u okrugle kalupe (približno 12 cm) i zamrznite.



ČOKOLADNI MOUSSE

125 g vode
125 g šećera
250 g tamne čokolade
900 g vrhnja za šlag
150 g žumanjka
6 listića želatine

Prokuhati vodu i šećer dok se ne dobijee sirup. (Pustiti da vrije 2 min dok ne postane gust i pjenušav)
Umutiti žumanjke pjenasto te sipati vrući sirup šećera na njega dok miksate na najjače. Treba postati pjenasto.(pri tome pazite da ulijevate ravnomjernim tempom i ne po metlicama miksera).
Rastopiti čokoladu na pari,pa uliti čokoladu u smjesu od žumanjaka i dobro promiješajti (po mogućnosti sa silikonskom špatulom).
Namočiti želatinu u hladnu vodu i otopiti ju pa
stopiti smjesu od žutanjaka i čokolade, sa želatinom (miješati špatulom) i u sve to umiješati vrhnje za šlag.





 KAKAO ŽELE

280 g vode
360 g Šećer
260 g vrhnja za šlag
120 g kakao praha
6 lišće želatine

Zakuhajti vodu, slatko vrhnje i šećer. Kad malo provre (ali paziti da ne iskipi) dodati i kakao u prahu. Jako dobro miješati da ne zagori. Kada zakipi kuhati (oko 10 minuta) dok se žele ne zgusne.
Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Maknuti posudu sa vatre, iscijediti želatinu i otopiti ju u sirupu.



TORTA:

Nauljiti kalup. Postavite veći biskvit na dno.
Stavite mousse.
Stavite manji biskvit i smrznutu Panna Cotta-u.
Stavite mousse.
Stavite biskvit.
Izravnajte kolač i stavite ga u zamrzivač preko noći.

Izvadite tortu iz ringa i stavite ju na stalak. Zagrijte kakao žele na oko 40 ° C te ga prelijte preko smrznute torte.
Neka se torta otopi, a dokle ju ukrasite.Ja sam ju ukrasio sa ribanom čokoladom i šarenim šećernim "mravcima".











Ideju za ručak sam imao već u glavi.Pile u vinu.uuuuuuu fancyyy.Nekada davno sam radio kunića u vinu i to ragu style.Nekako mi to nije bilo skroz to za ovaj ručak pa sam malo tražio po netu i naišao na izvrstan recept koji je složila Monika sa BakeNoir
Coq au vin na Monikin način sa domaćim njokima (s time da sam ja kuhao za 7 osoba pa je samim time uvećana i količina sastojaka dok neke sastojke - svježi ružmarin i svježi timijan nisam imao pa sam iskoristio samo sušene)



 Sastojci
16 komada piletine (batak, zabatak, file)
malo soli i papra, prema ukusu
6 žlice brašna
150g pancete,narezane na ploškice
500g šampinjona, izrezanih na četvrtine
4 srednje glavice luka, sitno sjeckane
3 režnja češnjaka, sitno sjeckana
bočica konjaka
4 srednje mrkve, narezane na kolutiće
4 žlice koncentrata paradajza (rajčice)
500ml crnog vina
500 ml pilećeg temeljca (ja sam koristio kocku za juhu)
3 lovorova lista
prstohvat sušenog timijana
2-3 grančice svježeg ružmarina
malo svježeg timijana
malo svježeg peršina

Postupak
U metalnoj tavi sam zagrijao maslinovo ulje i u njega dodao pancetu te pržio dok nije postala super hrskava,nakon čega sam ju izvadio i ostavio na papirnatom ručniku da se masnoća ocijedi.
Piletinu sam lagano začinio solju i biberom i uvaljao u brašno.U tavu sam nakon toga dodao šampinjone i pržio ih na ulju i maščobi od pancete dok nisu dobili finu smeđu boju.Nakon što su oni bili gotovi,izvadio sam ih iz tave u zdjelicu i stavio piletinu te ju pržio dok nije postala fina i hrskava.






 Piletinu sam nakon toga izvadio iz tave i na slabijoj vatri podinstao luk i češnjak dok nisu postali prozirni pa sam vratio meso i pojačao vatru.Ulio sam konjak i flambirao to sve.Postupak je jednostavan,samo ulijte alkohol i malo nagnite tavu prema vatri dok se taj alkohol ne upali.Kako je ipak količina toga alkohola mala,brzo se ugasilo pa sam dodao mrkvu,koncentrat paradajza i posolio i pobiberio.U to sam ulio pola litre crnog vina i temeljca te lovorov list,timijan i ružmarin.
Pustio sam da zakuha i lagano krčkao 10tak minuta prije nego sam sve to ulio u keramičku zdjelu i stavio u pećnicu koju sam prethodno zagrijao.Sve se to peklo oko sat vremena na 180°C.Povremeno sam promiješao pa sma cca.15 min prije kraja unutra ubacio šampinjone.Kad je bilo gotovo,posipao sam sa sušenim peršinom.






 Sastojci za njoke:
2 kg krumpira
30dkg oštrog brašna
malo soli
Oguljeni krumpir sam skuhao i slanoj vodi te napravio pire u što sam dodao brašno i zamijesio dok tekstura nije postala kao tijesto.Nakon toga sam ih izvaljao u cilindre i na pobrašnjenoj podlozi izvaljao u cilindre pa izrezao u komadiće veličine cca. 3-4 cm.
Zakuhao sam vodu i stavio njoke u nju.Nakon par minuta su isplivale na površinu i bilo im je potrebno još samo 1-2 minute kuhanja dok nisu bili gotovi.





Mogu vam reći da sam si jako ponosan na hranu koju sam spremio za rođendan.
I opet,hvala mojoj dragoj što mi je pomagala sa savjetima prilikom pravljenja torte i što  je fotkala,kako mene,tako i stvari koje nisam mogao sam fotkati.
Nadam se da ću novi post pisati u novom stanu,sa osmjehom od uha do uha.
A do tada uživajte.
S.




























nedjelja, 14. listopada 2012.

Panna cotta con mandarino marmellata

For English,scroll to the bottom.


"Jednostavni i svježi sastojci, malo ljubavi i iskrenost.To je talijanska kuhinja!"
                                                                                                              Giorgio Locatelli

Pozdrav svima, dugo me nije bilo.Skoro mjesec dana. Malo me uhvatila ona poznata kriza nakon povratka sa godišnjeg odmora; svima nam dobro poznati "umor" i lagani pad volje.A godišnji je tako lijepo protekao u kuhanju i fotkanju a bio sam i kod prijatelja u Osijeku ali o tome u nekom drugom postu.

Kroz ove slike i slova ispričat ću Vam pravu pravcatu ljubavnu priču. "Kakvu sad ljubavnu priču,ovo je mjesto za hranu" sigurno si mislite? E pa,moja ljubavna priča je o talijanskoj kuhinji.
Prije,sad već dosta godina, počeo sam intenzivno pratiti jedan kulinarski tv program i na njemu otkrio mnogo sjajnih kuhara.Između ostalih i njega, Giorgia Locatellia koji mi je u svojim emisijama otkrio pravu istinu o talijanskoj kuhinji.Naravno, volio sam paste, gelate i pizze od prije i glupavo mislio kako se talijanska kuhinja zapravo svodi na samo to.Sve dok gledajući Giorgia nisam otkrio stotine nijansi i finesa; od fagiolomangia  iz Toskane, preko janjetine i gljiva Sardinije do salama iz Emilie Romagne. To je bilo to. Bio sam uhvaćen i preobraćen.
Naravno, kroz godine sam skupio podosta dobrih recepata i kupio hrpu talijanskih kuharica (knjiga,ne osoba ;-) ) ali jedno je ostalo i urezalo mi se u pamćenje. Rečenice koje sam čuo na tv-u tih,sada već, maglovitih dana: "Jednostavni i svježi sastojci, malo ljubavi i iskrenost.To je talijanska kuhinja!"


Panna cotta doslovno znači kuhano vrhnje i je jedno od tih jela koje utjelovljuju duh Italije i talijanski način razmišljanja.Ispod strasne i burne površine slatkog voća leži jednostavna i iskrena krema. Baš kao i sami Talijani.Smatra se kako je nastala u regiji Piedmonte,koja je poznata po svojem mlijeku i vrhnju ali se s vremenom proširila po cijeloj Italiji.Obično se jede sa domaćim voćnim sirupima i svježim voćem te karamelom.


Iako postoji puno načina na koji se sprema,ja sam koristio slijedeći način i za njega mi je bilo  potrebno
-   500 ml slatkog vrhnja
-  1 vrećica želatine u prahu
-  2 čajne žličice ekstrakta vanilije
-  2 žličice šećera u prahu.   
-  1 dcl hladnog mlijeka (4 jušne žlice)

Za početak sam u posudicu ulio 4 jušne žlice mlijeka i usuo vrećicu želatine te dobro promiješao.Vrhnje sam pomiješao sa ekstraktom vanilije i štaubom i pustio da zakuha.Nakon što je vrhnje zakuhalo, pustio sam da se kuha 15 min na slaboj vatri te ga nakon toga maknuo i u njega ulio smjesu želatine i mlijeka i dobro promiješao da se skroz rastopi.
Nakon što se želatina otopila ,ulio sam gotovu kremu u prethodno namočene zdjelice i pustio da se ohlade prvo na sobnoj temperaturi a nakon toga i u frižideru i to cca. 4-5 sati.

S obzirom da je panna cotta sama za sebe prilično neutralna poslužuje se sa voćnim sirupima.Iskoristio sam trenutnu sezonu mandarina i zamislio preljev od istih.No greška u koracima je dovela do toga da sam zapravo dobio džem od mandarina pa sad mogu reći da sam i to apsolvirao :-)
Ogulio sam oko 1 kg mandarina, i očistio od gorkih bijelih dijelova i unutrašnje kože.Napravio sam sirup od 100 ml vode i 5 dkg šećera i nakon što je prokuhao,dodao sam mandarine.Tu sam, priznajem, napravio grešku jer sam ulio i meso i sok mandarina zajedno i sve u svemu dobio prevodenastu smjesu.Dakle,preporučam da se napravi sirup od soka madarine i šećera te da se u to onda doda samo oguljeno meso mandarina.
Zbog prethodno spomenute greške, morao sam dodati 2 žličice džemfixa i pustiti da dobro ukuha.
Rezultat,zapravo, i nije bio loš.Dapače.Dobio sam nešto nalik na džem što je ipak poslužilo svrsi.

Nadam se da vam se sviđa moja panna cotta sa mandarinama.
Hvala i mojoj boljoj polovici Nicky a.k.a. Imagination by NickyBlack koja mi je pomogla sa nekim tehničkim stvarima kod samog kuhanja i služila kao dosvjetljivač kod fotkanja.Njenim riječima "rekli su mi da mogu biti sve što poželim,pa sam postala dosvjetljivač"  vas pozdravljam do slijedećeg posta i
uživajte!

S.  






Simple and fresh ingredients, a little bit of love and honesty.That's Italian cuisine!"

                                                                                                              Giorgio Locatelli

Hello everyone, It's been a while since the last time I was here.Almost a whole month. I caught a well known crisis after returning from vacation; well known to us all as "fatigue" and a slight drop in the enthusiasm.And my vacation was great; I've spend it cooking and photographing and made a short trip to my friends in Osijek as well, but more on that in some other and later post.

Through these pictures and letters I'll tell you a genuine love story. "Why is he talking about a love story now,when this is the place for food" you must think?
Well, my love story is about the Italian cuisine.

Many years ago, I began to intensively watch certain culinary TV program and found a great deal of great chefs on it.Amongst them was he-Giorgio Locatelli, who revealed the truth about the Italian cuisine in his show to me. Offcourse, I loved pasta's, pizza's and gelato's and foolishly thought that the Italian cuisine really boils down to just that.It was while watching Giorgio's show that I discovered hundreds of different shades and finesse,from "fagiolomangia" of Tuscany,lamb and mushrooms of Sardinia to salami and meats from Emilia Romagna. That was it. I was captured and converted.

Of course, over the years I've gathered quite a few good recipes and a bunch of Italian cookbooks
but one thing got stuck in my memory. Sentences that I heard on TV these, now, foggy day's:
"Simple and fresh ingredients, a little bit of love and honesty.That's Italian cuisine!"


Panna cotta literally means cooked cream, and is one of those dishes that embody the spirit of Italy and the Italian way of thinking.
Beneath the surface of a turbulent and passionate sweet fruit lies a simple and sincere cream. Just like the Italians themselves.
It's considered that Panna Cotta originated in the region of Piedmonte,
which is known for its milk's and cream's but eventually spread throughout Italy.It's usually served with homemade fruit syrup, fresh fruit or caramel toppings.

Although there are many ways and recipe's used, I've used the following recipe which is considered the one most commonly used:

- 500 ml cream

- 1 sachet gelatine powder

- 2 teaspoons vanilla extract

- 2 teaspoon powdered sugar.

- 1 dl of cold milk (4 tablespoons)

For starters, I've mixed 4 tbsp of milk with gelatine powder and stirred it well together.Then I mixed the cream with powder sugar and vanilla extract and cooked it to boiling point on low heat.
Once the cream boiled, I let it cook for 15 minutes on low heat.After that I moved it from the heat and poured the milk/gelatine mixture in and then stirred it until it completely dissolved.

Once the gelatin mixture melted, I poured the finished cream into bowls previously soaked and let it cool first at room temperature and after that in the refrigerator for approx. 4-5 hours.

Given that the Panna Cotta itself is quite neutral, it has to be served with fruit and syrups.So I used current season of Tangerines to my advantage and imagined a dressing made of them.
I've made an error in the steps of making the dressing so I ended up with a tangerine jam and now I can say that I've mastered it too :-)

I peeled about 1 kg of Tangerines, removed the bitter white parts and inner skin. In the next step I made a syrup from 100 ml of water and 5 grams of caster sugar, and the I added cleaned Tangerines.
I admit, I made a mistake here, because I had put the Tangerine meat and Tangerine juice together and all in all got too watery mixture.
So, I recommend that you make syrup out of Tangerine juice and sugar, and then add the meat of Tangerines.

Due to the error mentioned above, I had to add 2 teaspoons of "jamfix powder" (for making jams) and let it cook it well.

The result, in fact, was not so bad.I ended up with something like a jam which still served a purpose well.

I hope you like my Panna Cotta with Tangerines.

I also have to thank my better half Nicky a.k.a. imagination by NickyBlack who helped me with some technical issues with the cooking and served as a Light Bouncer during photographing.
In her words, "they told me I could be anything I want, so I became a Light Bouncer", I'm saying Bye to You all until my next post.

Enjoy!

S.


 


subota, 15. rujna 2012.

Banana za početak dana

Doručak.Hm.
Nekima omiljeni a nekima jednostavno preskočeni obrok.Ja uglavnom započinjem dan sa raznoraznim pecivima i lisnatim stvarčicama iz pekara na putu za posao.Zato si s vremena na vrijeme  pripremim neku energetsku eksploziju za početak dana.Ovo je jedna od njih: grčki jogurt sa pečenom bananom i medom.


Recept za to sam vidio u jednom kulinarskom show-u na tv-u i odlučio sam ga isprobati.

Što je to grčki jogurt?
Često u receptima na netu može pročitati da u neko jelo ide grčki jogurt.To je zapravo čvršća verzija jogurta kakvog mi poznajemo,tj. tekućeg jogurta.A kako dobiti čvrsti jogurt? Uz malo kopanja po netu, odgovor sam našao na coolinarici.
Savršeno.I mogao sam započeti sa pravljenjem svog grčkog jogurta.

Iskoristio sam:
- 1 l punomasnog tekućeg jogurta (sa 3.2% m.m.)
- 1 bananu
- 1 veliku žlicu meda

Cijeli jogurt sam ulio u veliko cjedilo za juhu,prethodno obloženo sa filterima za kavu i sve skupa stavio u veću posudu te ostavio da se cijedi preko noći.

Ono što sam dobio je bila čvršća i kompaktnija verzija jogurta.Nešto poput svježeg sira.
Ogulio sam bananu i stavio je da se peče u pećnici 20 minuta na 150°C i to samo na rešetki tako da sokovi mogu iscuriti iz nje.Tako pečenu ali ohlađenu bananu sam jednostavno razlomio vilicom,umiješao u jogurt i prelio jednom jušnom žlicom meda.

Ovo je jako jednostavno jelo koje zahtijeva minimum pripreme i jako paše u tmurna i hladna jutra jer daje dosta energije.Probajte i vi.I javite mi kako vam se svidjelo.

Uživajte.
S.








četvrtak, 6. rujna 2012.

Cupcake zaraza...


 Priznajem.Potpuno i apsolutno.Zaražen sam s cupcakeovima.No,da krenem ispočetka...
Prije par dana sam imao jednu ideju koju je moja okolina i neki ljudi do čijeg mišljenja mi je stalo, ocijenila jako dobrom.O to ideji jednom drugom prilikom ali sam u tu svrhu morao savladati tajnu i drevnu vještinu pečenja muffina i cupcakeova.
Danas je došao taj dan.Torpedirao sam ukućane van u šetnju sa psom i bacio se na...potencijalnu katastrofu.
Ideju mi je dao Tihanin Cappuccino Cupcake koji mi se svidio,ali hm...s obzirom da sam pasionirani kavopija i cappuccino mi je nekako...girly,nije mi to bilo to.No kopajući malo po netu naišao sam na recept sa http://www.browneyedbaker.com/2010/08/13/mocha-cupcakes-with-espresso-buttercream-frosting/ za Coffee cupcake ili kaveni kapkejk.

Krenuo sam sa:
-  1-1/3 šalice brašna
- 1/3 šalice kakao praha
- 1 čajna žličica praška za peciva
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ¼ čajne žičice soli
- ½ šalice mlijeka
- ½ šalice jače skuhane kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice margarina,ugrijanog na sobnu temperaturu
-½ šalice šećera
- 1 jaje
Sa mikserom sam izmiksao margarin i šećer oko 3 minute dok se nisu skroz pomiješali i u to sam dodao jedno jaje i nakon par minuta dodao prvo mješavinu mlijeka, kave i vanilije a nakon toga i pomiješano brašno sa sodom bikarbonom, kakaom, praškom za pecivo i soli i miksao dok nije postalo skoro tekuće.
Napunio sam košarice za pečenje oko 2/3 i pekao na 180°C 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Pročitao sam da su gotovi kad upiknete čačkalicu u sredinu i ona ostane suha.I mogu reći da je to istina :-)


Za ukrašavanje sam napravio Coffee Buttercream kremu tj, kremu od margarina i kave.
Za nju mi je bilo potrebno:
- 1 šalica margarina ugrijanog na sobnu temperaturu
- 2½ šalice šećera u prahu
- 1½ žličice ekstrakta vanilije
- 1½ žličice kave u prahu

5 minuta sam miješao margarin sa mikserom na srednjoj brzini dok nije postao kremast.Nastavio sam miješati smanjenom brzinom i polako dodavao šećer u prahu dok se nije skroz pomiješalo te sam na kraju dodao prethodno pomiješanu vaniliju i kavu i nastavio miješati još 3 minute u najvećoj brzini.
Pečene cupcakeove sam ukrasio sa kremom.Ovo je moj prvi cupcake i moram priznati da si si ponosan na njega.Ok,nemam sve potrebne stvarčice za ukrašavanje pa je za prvu ruku poslužila i obična vrećica sa odrezanim vrhom ali i svejedno mi se sviđa i lakoća pravljenja i okus koji sam dobio.Lijepa stvar je što se može eksperimentirati sa njima i to mi se jako sviđa.

Pozdrav od mene.Uživajte.
S.



 


četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Ovaj put namjerni post i to zapečena piletina sa umakom od meda i senfa






 Neki dan mi je počeo godišnji odmor.Da,znam,kasno.Ali bitno da se godišnji provede na način na koji smatrate da vas najviše opušta.Rekao sam si ove godine da ću ga provesti sa fotićem i u kuhinji.Jer...nekako sam shvatio da me kombinacija to dvoje najviše opušta.
Ovo je prvo od nekoliko jela koje sam želio isprobati.zapečena piletina sa umakom od meda i senfa te kuskus sa čilijem.

Sastojci:
- pileći file ili dobatci
- senf
- med
- sol,papar
- ulje

Za kuskus:
- kutija kuskusa (500g)
- pileća kocka za juhu
- maslac
- maslinovo ulje
- biljno ulje
- čili u prahu.

Pileći file se razrežite na dva ili tri manja (ovisno veličini filea) te pospite sa soli i paprom.Napravite marinadu od senfa i meda i to u omjeru 1:1,tj. na 4 jušne žlice meda idu 4 žlice senfa i 2 žlice ulja.Dobro utrljajte marinadu u meso i ostavite u hladnjaku barem sat vremena prije pečenja,a poželjno bi bilo čak i ostaviti preko noći.Složite meso u posudu za pečenje i zagrijte pećnicu na 200°C 15 minuta prije pečenja.Preporučam dublju keramičnu posudu prije nego metalnu protvu ili vatrostalku.
Pecite meso 50-60 minuta na 150°C ili dok ne procure sokovi iz njega kad zarežete nožem.Povremeno okrećite meso i polijevajte sa sokovima sa dna posude.Kad bude gotovo,možete meso prepeći na vrućoj tavi minutu sa svake strane da se med karamelizira.


 Kuskus je jedna od onih namirnica koje su prilično neutralne same za sebe pa tako imaju okus po onome što stavite u njega.U njega sam se zaljubio tijekom putovanja u Israel gdje je čest dodatak jelima.

Napunite dublju posudu za kuhanje sa 1/4 vode i u nju dodajte jušnu žlicu maslinovog i pola žlice biljnog ulja te pileću kocku za juhu (ako nemate gotovog temeljca) i pustite da zakuha.Kad voda zavrije,maknite sa vatre i dodajte 250g kuskusa (to bi trebalo biti dosta za 4 osobe) te ostavite 2 minute da upije vodu i nabubri.Nakon toga dodajte kocku maslaca (cca.5g) i malo čilija u prahu i  miješajte na slaboj vatri par minuta sa viljuškom da odvojite zrnca.I to je to.
Gotovi kuskus sam stavio u modlu da dobijem oblik tortice,posuo sa još malo čilija i ukrasio sa domaćom papričicom.

 Nadam se da ćete isprobati ovo jednostavno jelo.I Javite mi kako vam se sviđa :-)

Uživajte.
S.
 












ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Besramno dobar apflštrudl iliti neplanirani kasnovečernji post

Bombastičan naslov,zar ne?A sve je počelo danas predvečer kad su se moji ukućani zaželjeli "nečeg slatkog".pa padaju primjeri palačinki,čokolade iz dućana itd itd...sve dok nisam otvorio frižider i otkrio kako imam paket lisnatog tijesta i nešto jabuka u njemu.pa rekoh sebi "kvragu,zašto ne....".
I tako je nastala moja PRVA štrudla.Naravno uz mamine savjete.Ipak ja nisam vičan pečenju kolača.






Bilo mi je potrebno:
- cca 2 kg jabuka i to Idareda
- paket lisnatog tijesta
-šalica krušnih mrvica
-šalica šećera
-cimet
-a za glazuru 5dkg maslaca kojeg sam rastopio i u njega dodao jušnu žlicu šećera i malo ekstrakta vanilije
-šećer u prahu za posipanje







Listove tijesta sam iznutra premazao sa vodom i uljem i na njih sam naribao jabuke na koje sam dodao po žlicu krušnih mrvica,šećera i malo cimeta u prahu.
Složene jufke sam premazao sa mješavinom otopljenog maslaca,šećera i ekstrakta vanilije.
U prethodno zagrijanoj pečnici sam pekao 40 minuta na 200 C.

 I to je to.Moja prva apflštrudla :-)
I vjerujte mi.Bila je dobra (jer je nakon pola sata više nije bilo).

Uživajte.
S.