petak, 1. kolovoza 2014.

GOST NA BLOGU ILITI JA



Ovaj naslov će reći da me opet nije dugo bilo... 
Gladan sam a para malo.Plaća je tek za tjedan dana i krajnje je vrijeme za ozbiljnu kreativnost u prehrani. Nekako počinjem izbjegavati kupovni kruh jer sam shvatio da ga puno bacam. Dobro, ne bacam ga, nego ostavim u vrećici obješenog za kontejner, ali kužite poantu... Nije to lijepo i nekako si stalno govorim kako ću početi peći svoj kruh jer znam da njega uvijek pojedem.  I dok se spremam napraviti svoj starter prema Neveninom receptu, za sada će poslužiti i svježi kvasac, kojem btw, danas ističe rok.

Dok mijesim slušam muziku i misli mi lete prema nekim opcijama koje nam se otvaraju zadnjih dana i polako se kristalizira smjer kojim želim ići i za koji želim da ovaj blog ide.





Tijesto. Kruh, quichevi, galette, clafoutisi, kuhano i pečeno, shvaćam da me mješenje i miris tijesta uzbuđuje i smiruje u isto vrijeme. Odlučio sam peći. I odlučio sam dodati jednu novu dimenziju ovom blogu, ali o tome nekom drugom prilikom.
Bio sam gladan. Ispekao sam kruh. Zadovoljan sam. Dobar dan.

Kruh sa Grana Padanom i bosiljkom



svježi kvasac
žličica šećera
500 g glatkog  brašna (tip 500-550)
2 dcl mlake vode
vrećica ribanca ili Grana Padana ili parmezana
sušeni bosiljak
žlica bućinog ulja

Pomiješajte kvasac sa šećerom, žlicom brašna i i 1 dcl mlake vode, dobro razmutite, pokrijte tanjurom i stavite na toplo mjesto na 10tak minuta da se digne.
U brašno pospite prstohvat soli, Grana padano i bosiljak.Promiješajte ,napravite hrpicu pa u sredinu ulijte  kvasac. Zamijesite i polako dodajte vodu i mijesite. Kada tijesto bude ljepljivo, oblikujte kuglu pa zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 20 minuta da se digne.
Na pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto, prstima napravite rupu u sredini i ulijte bućino ulje pa opet premijesite. Opet oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i pustite da se opet odmori na 20 min.
Kad se tijesto odmorilo, oblikujte ga po želji i nožem zarežite x na vrhu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 min na 180 stupnjeva.  Da bi dobili extra hrskavu koricu, možete premazati  vrh mlijekom. Ili nemorate. Go wild.

Uživajte.
S.